Kære Politikere i Fødevareudvalget

 

Vi er en gruppe dyrlæger ansat i Veterinærsektionen, Kontrolafdeling Haderslev, der med dette brev vil forsøge at gøre opmærksom på den

dyreværnsmæssigt uheldige og ofte skadevoldende måde, de danske søer bliver behandlet på i forbindelse med eksport til slagtning i Tyskland.

Os, der til daglig står på samlestederne i Sønderjylland og ser på disse dyr, finder transporterne aldeles uacceptable i deres nuværende form.

Problematikken er behandlet i artikler i Jyllandsposten den 28. august 2008, hvor en journalist, på initiativ fra en af vore kolleger, aflagde besøg på et samlested i landsdelen.

 I korthed er søernes vej til slagteriet følgende:

Udsættersøerne samles op af vognmænd, hovedsagelig i Nordjylland og aflæsses efter knap 8 timers transport på samlested i det sydlige Jylland.

 Søerne må kun transporteres i 8 timer iflg. Bek. om beskyttelse af dyr under transport af 21/12/2006, §7. Når de har været på samlestedet i mindst 6 timer må de køres videre til tysk slagteri, da det så er samlestedet der registreres som afgangssted jf.  EU transportforordning af 22/12/2004.

I praksis læsses søerne af om eftermiddagen den første dag og står på samlestedet til den efterfølgende dags morgen, hvor de igen læsses på en lastbil og køres til slagtning på slagteri i Tyskland, en tur på 5-7 timer.

Søernes samlede transporttid kommer hermed op på minimum 30 timer.

Når søerne køres falder der gradvist ro over dem og de lægger sig ned. Når de læsses af på samlestedet blandes søer sammen fra flere hold. Der ses uro og slåskampe, der varer ved i 2-4 timer, så falder søerne til ro og sover ofte tæt sammen. Når søerne bliver læsset til den sidste del af transsporten opstår der slåskampe igen.

Ved vores undersøgelse af søerne inden læsningen har flere søer ofte taget så meget skade, at de bliver erklæret for ikke transsportegnede og derefter aflivet. Mange søer har rifter/sår som følge af slagsmål, nogle har feks.endetarmsprolapser, har fået klovkapslen revet af eller er blevet så stressede af transporten at de bukker under - og endnu flere er blevet halte/gangbesværede i større eller mindre grad.

Vores ønske er, at der bliver taget hensyn til denne gruppe af udsætterdyrs store sårbarhed, ved ikke at tillade så belastende en transport som den ovenfor beskrevne.

 

 

Asger Dam

PÃ¥ vegne af

Dyrlæger i Veterinærsektionen, kontrolafdeling Haderslev.

Ditte Eriksen, Lars Holst Pedersen, Jesper Valbak, Connie Hedegaard Madsen, Rikke Kristensen, Mia Bonnichsen, Marianne Møller Hansen, Jakob Tørnes, Anette Grodt Jessen.