Gludsted, 19. februar 2009
Goddag Jørn Dohrmann, Fødevareudvalg og Kristeligt Dagblad
Vedr. husstandsomdelt reklame fra Økologisk Landsforening: jeg vil ikke her diskutere, hvem og hvornår det er OK at se bort fra "Nej tak" til reklamer.
Men jeg vil ikke acceptere, at Jørn Dohrmann udtaler sig om, at økologiske fødevarer ikke er sundere end konventionelle. (KD, 18/2-09)
Jeg kender ikke undersøgelsen fra Inst. for Human Ernæring, som du/han refererer til. Men den konklusion kan ikke stå uanfægtet.
Dels er der undersøgt og konkluderet ud fra nogle forudsætninger og afgrænsninger, vi ikke kender. Dels er der andre undersøgelser, der påviser det modsatte - nemlig at økologiske fødevarer er sundere. Dette konkluderes bl.a. i en EU-undersøgelse foretaget af forskere på Newcastle University.
Den større sundhed begrundes bl.a. i det højere indhold af antioxidanter, jern og zink, sunde fedtsyrer og E-vitamin. Undersøgelsen er foretaget for både frugt og grøntsager samt komælk.
En anden undersøgelse påviser, at kvinder, som spiser økologisk under graviditet og amning, får børn med mindre risiko for udvikling af astma, eksem og allergi.mødre og Fostre og amning og hormonforstyrrelser
En amerikansk undersøgelse påviser, at børn, der får økologisk kost, har markant mindre rester af sprøjtemidler. Og det er flere gange undersøgt herhjeme, at der i øvrigt er rester af pesticider over grænseværdierne for både dansk og udenlandsk frugt og grønt. Påvirkning af pesticider er også beviseligt usundt pga. hormonforstyrrende effekt.
Endelig viser en række undersøgelser, at økologiske fødevarer (mælk og bl.a jordbær, løg, tomater, æbler, grønkål, broccoli) sammenlignet med de konventionelt produccerede fødevarer har hæmmende effekt på sygdomme som cancer og hjerte-kar-sygdomme, knogleskørhed og styrker immunforsvaret. Er det ikke sundhed??
Allersidst må nævnes, at økologiske produkter ikke indeholder kunstige tilsætningsstoffer. Stoffer, som har vist en sammenhæng med hyperaktive børn.
Og hvis jeg må nævne en rotte-undersøgelse?? Rotter fodret med økologisk foder (sammenlignet med ikke-økologisk fodrede, men med samme energi- og proteinindhold i foderet) fik et bedre immunforsvar, mindre fedtindhold i kroppen og var mere end rolige. Er der ikke perspektiver her???!
I kan nok forstå, jeg ikke kan ikke se, der er grund til at udtale sig så kategorisk om, at økologisk ikke er sundere. Tænk igen og nuancer!
Som formand for Fødevareudvalg, Jørn Dohrmann, er det ikke nok at finde sine synspunkter ét sted. Der er normalt meget, der kan ses fra den anden side, så prøv at sætte dig ind i emnet!
Tilsvarende til avisen: pas på med kun at referere ét synspunkt!
Med venlig hilsen
Dorthe Dybdahl, Gludsted
PS til Kristeligt Dagblad. Jeg synes generelt, I skriver fint og har mange emner og vinkler oppe - også emner, som endda mange andre medier ikke bruger energi på. Men generelt vil jeg sige, jeg savner mere stof om netop natur, miljø, fødevareproduktion og sundhed - og for min skyld kunne der så skæres lidt ned på det religiøse stof...