Formand: Knud Theil Nielsen, Tunnelvej 10, Hjulby – 5800 Nyborg

                 Tlf. 65 36 21 31 – 23 71 28 81      E-mail: [email protected]

 

Kasserer: Rene’ Lehmann Pedersen, Hindehøjen 194 – 5240 Odense NØ

                 Tlf. 66 10 71 20                 E-mail: [email protected]

 

                                                                        Dato:  8. Januar 2009..

 

Til

       De politiske partier i Folketinget

       Skatte- og fødevarerudvalgene

 

 

Som alle bekendt er der fremkommet et forslag til en ny skattereform, vi som partipolitisk neutral forening ikke ønsker at indgå en generel diskussion om.

 

Men vi bliver nødt til at  påpege en yderst skæbnesvanger bivirkning ved det forslag, der vil medføre, at der fremover skal opkræves en ”metan-afgift” på kvæg og svin (en stykafgift på kr. 850,00 for kvæg har været nævnt).

 

Som det fremgår af navnet arbejder foreningen med de sidste rester af de husdyr, der tidligere var et særkende ved dansk landbrug, men som nu er ”skubbet til side” af mere moderne og højtydende racer.

På internationalt plan er man dog opmærksom på de gen-mæssige kvaliteter i de gamle husdyrracer – og de enkelte lande opfordres til at bevare bæredygtige bestande jvf. såvel Rio-konventionen som den netop vedtagne Interlaken-deklaration. Initiativer, som Danmark har tilsluttet sig.

Men det er ikke uden omkostninger at holde de gamle husdyrracer i live. Hovedparten af disse husdyr indgår stadig væk i driften hos avlere, der ønsker at bevare de gamle husdyrracer for eftertiden, selv om det er behæftet med en væsentlig ringere indtjening at arbejde med lavtforædlede racer. På omkostningssiden skal man samtidig opfylde de selvsamme krav, der stilles til storlandbrug – og sidst er der kommet store udgifter til vaccination mod Blue Tongue. Denne vaccination er ekstra omkostningskrævende ved flere besætninger med gamle husdyrracer, idet dyrene indgår i naturplejen med afgræsning, hvorfor der skal bruges uforholdsvis megen tid på indfangning m.v.

 

Hvis avlere af gamle danske husdyrracer skal pålægges samme metan-afgift pr. stk. kvæg eller gris, som moderne landbrugs-bedrifter, vil det yderligere forstærke den udvikling, som vi desværre har kunnet konstatere de senere år; at et forøget antal avlere af gamle husdyrracer vil ophøre med denne drift til stor skade for eftertiden (og Danmark vil ikke kunne leve op til ovennævnte konventioner/deklarationer).

Som eksempel kan nævnes, at en nylig optælling har dokumenteret, at der kun er 16 søer tilbage af den Hvide Danske Landrace gris. Hvis de implicerede avlere, der udover en stor ulønnet arbejdsindsats, yderligere skal belastes med en afgift på grisene for at redde samme, er det ikke svært at forudsige resultatet.

 

På samme måde, som der er forskel på en stor energiforbrugende og forurenende 4-hjulstrækker og en lille moderne energi- og miljørigtig bil, er der også en væsentlig forskel på en moderne højtydende ”industriko” og en lavtydende ko af gammel dansk husdyrrace.

Vi skal derfor indtrængende anmode Folketinget om at friholde bevaringsværdige gamle husdyrracer fra metan-afgiften, dersom man ønsker at indføre en sådan.

I modsat fald vil bevaringsarbejdet fremover kun kunne foregå i offentligt regi, idet afgiften netop vil være den dråbe, som får den private avlers økonomi til at løbe over. Den avler, som ellers i mange år har været med til at holde de gamle husdyr i live på trods af store økonomiske omkostninger hermed.

 

MVH

 

Knud Theil Nielsen       

                                              www.gamle-husdyrracer.dk

                                            Besøg vor hjemmeside: www.gamle-husdyrracer.dk

Â