Fødevareminister Eva Kjer Hansen

Fødevareministeriet

Slotsholmsgade 12

1216 København K

 

 

 

 

Sofie Krogh Holm

Dok. 71958/skh

 
20. januar 2009


 

 

 

 


 


Vedr. Information om kosttilskud og naturlægemidler

 

Kære Eva Kjer Hansen

 

Forbrugerrådet vil gerne henlede din opmærksomhed på behovet for en samlet og forbedret information om kosttilskud og naturlægemidler. Erhvervet ønsker en database over anmeldte kosttilskud, men det ser vi nogle alvorlige faldgrupper ved.

 

Vi har gennemført en undersøgelse af danskernes forhold til og viden om kosttilskud og naturlægemidler (”Helseprodukter”). Resultatet er klart: Til trods for, at produkterne indtages i tre ud af fire husstande, mangler forbrugerne saglig information. Mindre end en femtedel af de adspurgte kender til den afgørende forskel på kosttilskud og naturlægemidler (nemlig at naturlægemidler på baggrund af dokumentation er godkendt til behandling af lettere sygdomme, hvilket ikke er tilfældet for kosttilskud). Ligeledes efterspørger forbrugerne information om produkternes mulige bivirkninger og interaktion med andre produkter/medicin.

 

Dermed har forbrugerne har svært ved at træffe et oplyst valg, når de handler. De risikerer at blive snydt, fordi de tror, at det produkt, de køber, er af ernæringsmæssig relevans eller kan behandle lettere sygdom. Og i værste fald kan produktet have en skadelig effekt i kombination med medicin, uden at forbrugerne har fået viden om det.

 

Det står dermed klart, at en database over anmeldte kosttilskud ikke løser forbrugernes informationsunderskud. Forbrugerrådet mener, at vejen frem er at give forbrugerne det, de efterspørger: En informationsportal, der kombinerer saglig information om kosttilskud og naturlægemidler. Vi er opmærksomme på, at der her er tale om to typer af produkter, som hører under hver sin myndighed – henholdsvis Fødevarestyrelsen og Lægemiddelstyrelsen. Muligvis derfor findes der på nuværende tidspunkt ingen samlet informationsportal om helseprodukter.

 

Lægemiddelstyrelsen har en kortfattet beskrivelse af naturlægemidler på deres hjemmeside (http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/1024/visLSArtikel.asp?artikelID=830).    Interaktioner med lægemiddel kan søges på http://www.interaktionsdatabasen.dk.

Fødevarestyrelsen har en beskrivelse af kosttilskud på deres hjemmeside (http://www.foedevarestyrelsen.dk/Ernaering/Kosttilskud/forside.htm) – denne side er yderst uoverskuelig og fremstår primært som en juridisk opdatering for virksomheder, som sælger kosttilskud. Fødevarestyrelsens portal www.altomkost.dk indeholder et afsnit om kosttilskud, men teksten er meget kortfattet og beskriver primært vitamin- og mineraltilskud.

Det er Forbrugerrådets opfattelse, at den offentligt tilgængelige information om helseprodukter er uklar og utilstrækkelig, og vi vil derfor opfodre dig til i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen at lancere en portal, som én gang for alle kombinerer viden og kræfter til gavn for forbrugerne.

 

Det vil sige:

 

a.  Information om forskellen pÃ¥ kosttilskud og naturlægemidler

b.  En database over indholdsstoffer/aktive stoffer og de anprisninger, produkterne har fÃ¥et godkendelse til (anprisningsforordningen for Kosttilskud og indikation for naturlægemiddel)

c.  En vurdering af det ernæringsmæssige behov for stofferne

d.  Angivelse af bivirkninger (naturlægemidler) og interaktion med  medicin (i stil med www.interaktionsdatabasen.dk)

e.  Gode rÃ¥d om handel af helseprodukter pÃ¥ internettet

f.   En opdateret liste med advarsler om ulovlige/skadelige produkter (f.eks. slankepiller indeholdende ephedrin)

Forbrugerrådet er informeret om erhvervets ønske om en database over anmeldte kosttilskud (på produktniveau). I den forbindelse vil vi påpege nogle alvorlige faldgrupper:

 

Helt overordnet mener vi, at det er kosttilskudsbranchens egen opgave at udgive et produktkatalog, hvis de ønsker et sådant. En liste over anmeldte kosttilskud i andet regi end branchen selv vil hurtigt kunne vildlede forbrugerne til at tro, at der er tale om godkendte produkter. Dette er ikke tilfældet. En gennemgang af kontrolrapporter viser, at anmeldte kosttilskud kan indeholde ingredienser, som ikke har den nødvendige novel food-godkendelse. Ligeledes kan det ses, at der er en række problemer med ulovlige anprisninger. Det vil være uheldigt at lade Fødevarestyrelsen medvirke til en sådan blåstempling af kosttilskud.

 

Det har været fremført, at en sådan liste vil dæmme op for salg af ulovlige, udenlandske kosttilskud via internettet. Det er der næppe belæg for. Dette problem løses alene via bedre kontrol – i landet, ved grænserne og i cyberspace.

 

Vi håber, at du ser positivt på vores forslag og står gerne til rådighed med yderligere information.

 

Med venlig hilsen

 

 

 

 

Camilla Hersom                                          Rasmus Kjeldahl

Formand                                                    Direktør

 

 

Cc: Fødevareudvalget