Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug
og Fiskeri



 

Den 21. januar 2009

Sagsnr.: 39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

./.      Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering svar på spørgsmål 18 fra 2008 om GMO fra Folketingets Europaudvalg.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jesper Wulff Pedersen


 

 

Folketingets Europaudvalg



 

København, den 20. januar 2009

Sagsnr.: 13961

FVM 623

 

 

 

I forlængelse af besvarelsen på nedenstående spørgsmål, oversendt til Folketingets Europaudvalg den 8. december 2008, fremsendes uddybende oplysninger.

 

Spørgsmål 18:

 â€Kan ministeren bekræfte, at det i bÃ¥de Kina, Brasilien og Argentina tager lige sÃ¥

lang tid eller længere tid at få godkendt en kommerciel udnyttelse af en GMO

som i EU?”

 

Svar:

Ifølge EU-Kommissionens FVO (Food and Veterinary Office)- rapporter på GMO området kan det tage mellem 5-6 år at få godkendt en GMO til kommerciel udnyttelse i Argentina. I Brasilien ligner godkendelsesproceduren for godkendelse til udsætning ifølge FVO i det store hele den, der er fastsat i EU, men der er ingen information om hvor lang tid, det tager at få godkendt en GMO til udsætning i Brasilien. Den danske ambassade i Kina har oplyst, at der indtil videre kun er givet tilladelse til dyrkning af GM bomuld. Flere GM varianter af bomuld er tilladt, og det har taget 2-3 år at få dem igennem. GM ris afventer fortsat endelig godkendelse til dyrkning i Kina. Til sammenligning ligger der i EU ansøgninger om dyrkning af GMO’er fra 2003, som endnu ikke er godkendt.

 

Der foreligger dog ingen information om, hvor lang tid det tager for at få godkendt en GMO til foder- og fødevarebrug (ikke til dyrkning) i de pågældende lande. Langt de fleste godkendelser, som gives i EU er til markedsføring af importerede produkter til fødevare- og foderbrug samt anden industriel anvendelse. Det er således svært at sammenligne tidshorisonterne for GMO godkendelser generelt.