Folketingets
Udvalg for Fødevarer, Landbrug
|
./.     Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering svar på spørgsmål 174 vedr. ændring af mærkning af fødevarer til personer med glutenintolerans (EUU alm. Del (072) – bilag 415).
Med venlig hilsen
Folketingets Europaudvalg
|
København, den 10. oktober 2008 Sagsnr.: 13405 FVM 589  |
Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af 16. september 2008 (EUU alm. del - spørgsmål nr. 174 og 175) udbedt sig min besvarelse af følgende:
Spørgsmål 174:
â€Vil ministeren i forlængelse af regeringens grundnotat om forslag til
Kommissionens forordning om ændring af mærkning af fødevarer til personer
med glutenintolerans (EUU alm. del (072) ‑ bilag 415) forholde sig mere konkret
til de afgivne høringssvar?â€
Svar:
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som er fremkommet med nedenstående bemærkninger til høringssvarene, som jeg henholder mig til:
â€DI Fødevarer anfører i dets høringssvar, at der er behov for anførsel af metode for analyse af glutenindholdet i de fødevarer, som er omfattet af forslaget. Det fremgÃ¥r af forslaget, at analysemetoden ikke er inkluderet i forslaget med den begrundelse, at der kan komme fremtidige analysemetoder, som er mere følsomme, og at forordningen ikke bør udelukke brug af disse ved at definere en specifik metode. Fødevarestyrelsen er enig i denne betragtning.
DI Fødevarer og Bryggeriforeningen finder, at almindelige fødevarer skal kunne mærkes â€meget lav gluten†og ikke kun â€glutenfriâ€, sÃ¥ledes som forslaget lægger op til.
Fødevarestyrelsen finder det hensigtsmæssigt, at der for en begrænset gruppe af fødevarer henhørende under særlig ernæring tillades et højere indhold af gluten i en separat kategori. Denne kategori indføres for produkter til særlig ernæring, hvor der er gjort noget særligt for at reducere indholdet af gluten i forhold til â€standardfødevarenâ€. Kategorien inkluderes med den begrundelse, at det for en begrænset gruppe af fødevarer kan være svært for virksomheder og producenter at reducere glutenindholdet til maksimum 20 mg gluten/kg. Denne kategori af produkter sikrer sÃ¥ledes, at personer med glutenintolerans fÃ¥r et bredere udbud af produkter, som er særligt egnet til denne mÃ¥lgruppe. Fødevarestyrelsen vurderer, at det vil kunne øge det samlede indtag af gluten hos personer med gluten intolerans, hvis almindelige fødevarer med et lavt indhold af gluten kunne mærkes med â€meget lav glutenâ€. Dette findes ikke at være hensigtsmæssigt.
Dansk Varefakta Nævn har i høringssvaret spurgt til, hvorledes almindelige fødevarer â€foods for normal consumption†defineres. Fødevarestyrelsen bemærker, at det ikke i den europæiske eller danske lovgivning nærmere er specificeret, hvad der forstÃ¥s ved almindelige fødevarer. Almindelige fødevarer er sÃ¥ledes fødevarer, der ikke er omfattet af en særlig definition, sÃ¥som â€fødevarer til særlig ernæring†i RÃ¥dets direktiv 89/398/EØF af 3. maj 1989 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler bestemt til særlig ernæring (direktiv om særlig ernæring).
Dansk Varefakta Nævn har ydermere spurgt, om forordning til fødevarer bestemt for personer med glutenintolerans går forud for anprisningsforordningen. Det fremgår af artikel 1, stk. 5(a) i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1924/2006 af 20. december 2006 om ernærings- og sundhedsanprisninger af fødevarer (anprisningsforordningen), at direktivet om særlig ernæring, der indeholder rammebestemmelser for fødevarer bestemt til særlig ernæring, har forrang for anprisningsforordningen. Det foreliggende forslag til Kommissionsforordning, der er hjemlet i direktiv om særlig ernæring, og som fastsætter detaillerede bestemmelser for den kategori af fødevarer bestemt til særlig ernæring, der er bestemt til personer med fødevareintolerans, er således ligeledes overordnet anprisningsforordningen.
Â
Den Danske Dyrlægeforening finder, at kategorien â€meget lav gluten†kan skabe usikkerhed blandt forbrugerne, da denne betegnelse kan tolkes pÃ¥ forskellige mÃ¥der. Foreningen mener at der bÃ¥de for kategorien â€glutenfri†og â€meget lav gluten†bør stilles krav om, at der pÃ¥ emballagen oplyses om grænseværdien. Foreningen pÃ¥peger desuden, at der for almindelige fødevarer burde angives det faktiske indhold af gluten, og ikke hvad de ikke indeholder. Fødevarestyrelsen har angivet, at forordningsforslaget definerer grænseværdier for indhold af gluten i de to ovennævnte kategorier. Der kan sÃ¥ledes for forbrugere ikke være tvivl om, at fødevarer, der er mærket med â€meget lav gluten†indeholder et glutental op til den fastsætte grænseværdi herfor. Krav om en mere præcis angivelse i produkternes mærkning af det specifikke indhold af gluten i det enkelte produkt synes sÃ¥ledes ikke nødvendigt. Et sÃ¥dant krav vil desuden være svært for virksomhederne at imødekomme, da der ofte vil være en vis forskel mellem de enkelte fødevarepartier/batch.
Den Danske Dyrlægeforening pÃ¥peger ydermere, at allergimærkningsreglerne i mærkningsbekendtgørelsen foreskriver, at ingredienser med gluten (fx hvede) skal angives pÃ¥ produktet. Det oplyses, at de generelle mærkningskrav ogsÃ¥ gælder for produkter til særlig ernæring - og dermed fødevarer bestemt til personer med glutenintolerans.â€