Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del Spørgsmål 62
Offentligt
630469_0001.png
630469_0002.png

Synspunkter vedr. PMOI's placering på EU's terrorliste.

Udenrigsministeren anmodede mig om at fremsende mine synspunkter vedrørende de juridiskeaspekter om appelmuligheder m.v.Derfor denne beskrivelse af min opfattelse, som jeg ønsker Ministerens bemærkninger til:

Dommen af 4. december 2008:

Dommen er en retsafgørelse (DECISION) alene om PMOI´s placering på terrorlisten.Dommen betyder, at PMOI ikke længere er på terrorlisten, og rent juridisk ikke har været det siden15. juli 2008, hvor de ulovligt kom på listen.Dommen træder i kraft øjeblikkeligt (Directly and immediately)Dommen kan ikke udsættes, så hvis PMOI igen skal på terrorlisten kræver det en hel nysagsbehandling, hvor der efter reglerne skal stemmes om optagelse af PMOI på terrorlisten.Det synspunkt, andre gerne vil fremføre, er, at dommen drejer sig om en forordning (Regulation),hvilket vil betyde, at PMOI formelt fortsat er på listen til appelmulighederne er udtømt.Når nogle har dette ønske, er årsagen efter min mening, at de før den 4. februar vil indgive en appel,der så skal behandles. Samtidigt håber disse kræfter, at det får Rådet, inklusive Danmark, til atstemme for bevarelse af den ”nuværende” liste, hvor PMOI stadig vil være på.Jeg læser Rettens kendelse af 17. december 2008 som en bekræftelse på mit synspunkt. Den vilnaturligvis ikke tage stilling til Rådets og Frankrigs anmodning, da PMOI ikke er på terrorlisten.

Afgørelser fra den britiske klageinstans og britiske Court of Appeal.

Udenrigsministeren anmodede mig også om at fremføre de argumenter, jeg har for at disse toafgørelser har betydning for Danmark.Det var UK med udenrigsminister Straw i spidsen, der i 2002 fik PMOI på terrorlisten. De varnemlig ikke på den første terrorliste, hvor alle organisationer og personer, der var mistænkt forterror ellers kom på listen.Den engelske klageinstansProscribed Organisations’ Appeal Commission(POAC),og Court ofAppeal fastslog meget klart, at det var ulovligt og endog ”perverst” at have PMOI på den engelsketerrorliste. Dermed var det også ulovlige begrundelser, som England brugte i 2002 over for EU.Når jeg finder disse retsafgørelser vitale for Danmark og resten af EU, er årsagen, at jeg mener, atde engelske instanser fik alle relevante informationer, klassificerede såvel som uklassificerede frahele verdenen, og dermed også fra Frankrig.Alligevel blev afgørelsen endog meget klar.

Afslutning.

Jeg mener bestemt, at alle organisationer, der er terrorister skal være på terrorlisten, og det børDanmark støtte.Til gengæld finder jeg det mere end beklageligt, hvis systemet forsøger at omgå klaredomstolsafgørelser af politiske og handelsmæssige årsager.Jeg synes det er beklageligt og stødende for retsopfattelsen, hvis embedsmændene i dag opererermed en liste, hvor PMOI er på, når domstolen juridisk har bestemt, at de ikke har været på listensiden 4. december og formelt ikke siden 15. juli 2008.
Med venlig hilsenMF Jens Christian Lund