Europaudvalget 2008-09
EUU Alm.del EU-note E 63
Offentligt
EuropaudvalgetEU-konsulenten
Til:Dato:
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere12. august 2009
Forlængelse af fælles finansieringsordning for COSAC-sekretariatet
SammenfatningCOSAC vil på sit kommende møde i Stockholm den 5.-6. oktober 2009drøfte en forlængelse af den eksisterende finansieringsordning forCOSAC-sekretariatets permanente medarbejder.Folketinget anmodes i den forbindelse om at tage stilling til, hvorvidtdet ønsker at deltage i finansieringen af denne medarbejder for en 2-årig periode fra 1. januar 2010 til 31. december 2011.På COSAC-formandsmødet i Stockholm den 5.-6. juli 2009 var der en-stemmig opbakning bag det svenske formandskabs forslag om en for-længelse af den eksisterende finansieringsordning.
1/4
Finansiering af COSAC-sekretariatet på dagsorden i StockholmSpørgsmålet om finansieringen af COSAC-sekretariatetspermanente medar-bejderer sat på dagsordenen på det kommende COSAC-møde, der findersted i Stockholm den 5.-6. oktober 2009.Der forventes her fuld opbakning til det svenske COSAC-formandskabs for-slag om at forlænge den eksisterende fælles finansieringsordning, som inde-bærer, at udgifterne til sekretariatets permanente medarbejder deles ligeligt1mellem de 27 EU-landes parlamenter .Det svenske formandskab har i forlængelse af COSAC-formandsmødet i julibedt alle parlamenter om at sende en ”hensigtserklæring” (letter of intent)forud for det kommende COSAC-møde, hvor de tilkendegiver, at de er villigetil at deles om de fælles udgifter, der er forbundet med udstationeringen af det2permanente medlem af sekretariatet .
COSAC-sekretariatetCOSAC-sekretariatet, der blev oprettet i januar 2004 består pr. 1. juli 2009 af følgende 7medarbejdere:
-1 permanent medarbejder udpeget af COSAC i Lissabon i oktober 2007 (Litauen)-2 medarbejder udlånt af den svenske Rigsdag (som formandsparlament)-2 medarbejdere udlånt det tjekkiske parlament (trojkaparlament)-1 medarbejder fra det spanske parlament (trojkaparlament)-1 medarbejder fra Europa-Parlamentet (trojkaparlament).
Hvad koster det Folketinget?I hensigtserklæringen forpligter de deltagende parlamenter sig til, at delesligeligt om finansieringen af udgifter på op til 80.000 euro om året (595.000kr.), hvilket er den maksimale udgift, som vil kunne dækkes gennem den fæl-les finansiering.
1
Der var på COSAC-formandsmødet i Stockholm den 5.-6. juli 2009 enstemmig tilslutning tilformandskabets forslag om at forlænge den eksisterende finansieringsordning med yderligere 2år.2Parlamenterne har fået frem til den 30. september 2009 til at fremsende formandskabet enhensigtserklæring om, at man ønsker at deltage i en forlængelse af den fælles finansieringsord-ning.
2/4
Med deltagelse af alle 27 EU-landes parlamenter vil den årlige udgift pr. par-lament beløbe sig til 2.962 euro (22.104 kr.) om året eller 1.842 kr. om måne-den).Udgiften kan dog blive større, hvis ikke alle landes parlamenter ønsker atdeltage. Det højeste udgiften kan komme op på er 5.714 euro om året (42.629kr.) eller 476 euro om måneden (3.552 kr.), idet ordningen alene videreføres,hvis mindst 14 medlemsstater giver tilsagn om at deltage.Det forventes dog, at alle parlamenter vil deltage, idet der på COSAC-formandsmødet i juli var enstemmig tilslutning til at forlænge den eksisterendefælles finansieringsordning.Bidragene fra parlamenterne må ikke anvendes til at betale den permanentemedarbejders løn. De kan alene bruges til at dække de ekstraomkostninger,som er forbundet med at have udstationeret medarbejderen i COSAC-sekretariatet, som går ud over de egentlige løn og lønrelaterede udgifter. Detvil bl.a. sige til dækning af udetillæg, boligtilskud, rejsegodtgørelse, kontor-hold, flytteudgifter mv.Grundlønnen (inkl. skat og pension) betales af det parlament, der har udlåntmedarbejderen til COSAC-sekretariatet.Alle parlamenter, som deltager i finansieringen, modtager en rapport fra detansættende parlament, hvori der gøres rede for alle godkendte udgifter i for-bindelse med sekretariatets drift. I rapporten attesteres det, at alle udgifter erregnskabsført og revideret i overensstemmelse med de regler, som gælder idet administrerende parlament.
Dansk opfindelseSpørgsmålet om finansieringen af COSAC-sekretariatet har været på CO-SAC’s dagsorden siden efteråret 2002, hvor det daværende danske formand-skab for COSAC lancerede forslaget om oprettelse af et permanent sekretari-at for COSAC samt om enfællesfinansiering af sekretariatet.EU-landene kunne dengang ikke nå til enighed omfællesfinansiering, idetder på dette tidspunkt stadig var enkelte parlamenter, som var betænkeligeved hele idéen om oprettelsen af et permanent sekretariat for COSAC.COSAC enedes dog om oprettelsen af et sekretariat for en toårig forsøgsperi-ode på et møde i Rom i efteråret 2003. Man besluttede, at sekretariatet skullebestå af en ”permanent medarbejder” samt fire medarbejdere udlånt af parla-menterne i COSAC’s trojka.
3/4
En væsentlig forudsætning for enigheden var dengang, at Danmark tilbød atbetale for den permanente medarbejder i en toårig forsøgsperiode, samt at deøvrige fire medarbejdere blev betalt af de parlamenter, som de var udlånt fra.Heldigvis lykkedes det COSAC på sit møde i oktober 2007 i Lissabon at bliveenige om en fælles finansieringsordning for sekretariatets permanente med-arbejder. Ordningen blev dog kun vedtaget for en 2-årig forsøgsperiode.Det er denne periode, som det svenske formandskab nu foreslår forlængetmed yderligere to år frem til udgangen af 2011.COSAC-sekretariatets øvrige medarbejdere udlånes og finansieres fortsat aftrojkalandenes parlamenter.Danmark overtager som bekendt formandskabet for COSAC i første halvår2012, men indtræder allerede i COSAC’s trojka og dermed i COSAC-sekretariatet fra 1. juli 2011.
Med venlig hilsen
Morten Knudsen(3695)
4/4