EU & Internationalt Politisk

Sekretariat

J.nr. DEP-261-00005

Ref. bxj

Den 6. februar 2009

 

 

 

SUPPLERENDE NOTAT til FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

 

Ansøgning om godkendelse til markedsføring i EU af genetisk modificeret majs linje 1507 (C/ES/01/01) i henhold til Europa-parlamentets og Rådets direktiv 2001/18/EF

 

Danmark modtog den 20. august 2003 en ansøgning om godkendelse til markedsføring i EU af genetisk modificeret majs, linje 1507, efter reglerne i del C i direktiv 2001/18/EF om udsætning i miljøet af genetisk modificerede organismer, herefter kaldet udsætningsdirektivet.

 

Ansøgningen er oprindeligt indleveret til de spanske myndigheder af Pioneer Hi-Bred International, Inc. og Mycogen Seeds. Formålet med kommissionsbeslutningen er at få godkendelse til at dyrke den genetisk modificerede majs linje 1507.  Majslinjen 1507 har fået indsat et gen, der danner et toksin, hvilket gør planterne resistente over for angreb af visse sommerfuglelarver. Majslinjen 1507 har også fået indsat et gen, der gør, at planterne bliver tolerante overfor ukrudtsbekæmpelsesmidler med aktivstoffet glufosinat-ammonium (Basta). Majslinjen indeholder ikke gener, der giver tolerance overfor antibiotika.

 

Den 31. marts 2004 modtog Danmark supplerende oplysninger til sagen. På baggrund af de supplerende oplysninger besluttede regeringen, at Danmark fastholdt sin begrundede indvending mod ansøgningen, idet Danmark meddelte Kommissionen, at det stadig ikke var tilstrækkeligt belyst, om der var et særligt behov for at beskytte truede sommerfugle. På denne baggrund ønskede Danmark fortsat, at sagen tages op i komitéprocedure.

 

Den 21.januar 2009 fremsendte Kommissionen et forslag til godkendelse til markedsføring i EU af den genetisk modificerede majslinje ’Linje 1507. Der skal stemmes om forslaget i forskriftskomiteen den 25. februar 2009.

 

Majs har ingen vilde slægtninge i Danmark og kan ikke etablere vedvarende bestande i naturen eller på dyrkningsarealer, da frøene normalt ikke overlever vinteren. Majsboreren er ikke noget skadedyr på majs i Danmark, og derfor forventes det foreløbig ikke, at 1507-majsen vil blive dyrket herhjemme.

 

Danmark lægger fortsat afgørende vægt på, at der gennemføres en overvågning af de langsigtede konsekvenser for ikke-målorganismer, herunder jordbundsorganismer og europæiske sommerfugle. Kommissionen har i kommissionsbeslutningen stillet en række krav til overvågningsplanen (bilag 1), men selve overvågningsplanen foreligger endnu ikke. Danmark finder, at en evt. godkendelse til markedsføring af 1507 majsen bør afvente at den konsoliderede overvågningsplan bliver fremlagt.