Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del Bilag 329
Offentligt
722712_0001.png
722712_0002.png
722712_0003.png
722712_0004.png
Danske SlagtermestreFolketingets ErhvervsudvalgChristiansborg1240 København K
Odense, den 27. august 2009.
Anmodning om foretræde
I Danske Slagtermestre har vi erfaret, at økonomi- og erhvervsministeren har tiltrådt et forslag fravisse detailhandelsorganisationer om udfasning af lukkeloven.Denne lovgivning har stor betydning for specialfødevarebutikkeme, herunder ikke mindstslagterbutikkerne.Vi vil for så vidt ikke bestride det tidssvarende i at afskaffe lukkeloven, men synes, at man i denforbindelse så vidt muligt bør sikre, at en sådan afskaffelse ikke får nogle konsekvenser, som deallerfærreste ønsker, at den skal få. Herom har vi redegjort i et brev af d.d. til økonomi- ogerhvervsminister Lene Espersen. Tilsvarende er det vor opfattelse, at beslutning om yderligereliberalisering eller afskaffelse af lukkeloven bør afvente en sådan effektanalyse.Vi vedlægger kopi af vort brev til ministeren og tillader os at henvise dertil med hensyn tiluddybning af vore standpunkter i denne sag.Det ville glæde os at få mulighed for at uddybe problematikken for Erhvervsudvalget under etforetræde, hvor vi naturligvis også vil stå til rådighed for eventuelle spørgsmål fra udvalgetsmedlemmer.
Med venlig hilsenDANSKE SLAGTERMESTRE
*Leif Wilfon Laustsen;formand
Bilag: Kopi af brev af d.d. til økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen
Poppelvej 83 • 5230 Odense M • Tlf. 66 12 87 30 • Fax 66 12 87 94E-mail: [email protected] • www.danskeslagtermestre.dk
Danske SlagtermestreØkonomi- og Erhvervsminister Lene EspersenØkonomi- og ErhvervsministerietSlotsholmsgade 10-121216 København K
Odense, den 27. august 2009.
Kære Lene Espersen
Danske Slagtermestre har fra dagspressen erfaret, at du agter at fremsætte et forslag til ændring aflukkeloven i overensstemmelse med, hvad der er blevet dig forelagt fra en række repræsentanter fordetailhandelen i Danmark. På nogle af disse repræsentanter forstår vi, at deres medvirkenhovedsagelig skyldes en erkendelse af, at lukkelovens dage under alle omstændigheder er talte,snarere end et ønske om at få den afskaffet.I Danske Slagtermestre deler vi den erkendelse, at en kamp for lukkeloven formentlig er en kampmod tiden. For os, der repræsenterer bl.a. de private slagterbutikker, er det imidlertid af afgørendebetydning, at det i forbindelse med afskaffelsen af lukkeloven så vidt muligt sikres, at afskaffelsenikke resulterer i konsekvenser, som er almindeligt uønskede i Danmark. En sådan konsekvenskunne være, at specialfødevarebutikkeme (slagtere, ostehandlere, bagere, fiskehandlere osv.)forsvinder, således som det er sket i Sverige, der ikke har nogen lukkelov.Vi ved fra undersøgelser, at et stort flertal af danskerne er glade for, at disse specialbutikker findes.Senest har de netop offentliggjorte undersøgelser fra Retail Institute Scandinavia bekræftet, at detikke er et udbredt forbrugerønske at komme af med lukkeloven. Vi kan også henvise tilForbrugerstyrelsens Forbrugerredegørelse 2007, side 120 (vedlagt), hvoraf fremgår, at 58 procent afforbrugerne forventer at bruge flere penge i "specialbutikker med fødevarer (fx bagere, slagtere,grønthandlere)" i fremtiden. Som det fremgår af diagrammet, er specialfødevarebutikkeme dermedklar topscorer i forbrugernes fremtidsforventninger. Vel vidende, at det formentlig er de færresteforbrugere, som realiserer deres ønsker, viser tallene dog, at forbrugerne sætter stor pris på, atmulighederne findes. Det vil således ikke være i overensstemmelse med ønskerne hos et stort flertalaf danskerne, hvis afskaffelsen af lukkeloven får den effekt, at disse butikker forsvinder.En effekt af lukkelovens afskaffelse kan blive, at butikker i butikscentre tvinges til at holde åbent påflere søndage, end det allerede er tilfældet. For i hvert fald slagterbutikker vil denne konsekvensvære meget uheldig. Erfaringer med den nugældende lukkelov viser, at der er meget beskedenomsætning i en slagterbutik om søndagen, hvor timelønningerne til gengæld typisk er dobbelt så
Poppelvej 83 • 5230 Odense M • Tlf, 66 12 87 30 • Fax 66 12 87 94E-mail: [email protected] • www.danskeslagtermestre.dk
høje som på hverdage. Lukkelovens afskaffelse kan således også få den utilsigtede konsekvens, atder ingen slagterbutikker vil være i indkøbscentre i fremtiden.Endvidere nærer vi store betænkeligheder ved den effekt, som en afskaffelse vil kunne få for debutiksansatte og dermed for mulighederne for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Hvisåbningstiderne - og dermed arbejdstiderne - harmonerer meget dårligt med mulighederne for atføre et almindeligt familieliv, risikerer vi, at mulighederne for arbejdskraft begrænser sig tilufaglærte ungarbejdere, som forlader segmentet, når de stifter familie og får børn. Dette oplevesøjensynligt på tankstationer, i 7-Eleven o. lign., som allerede ikke er begrænset aflukkeloven. Imodsætning hertil vil slagterbutikker imidlertid ikke kunne drives med ufaglært arbejdskraft.
Danske Slagtermestre vil på denne baggrund indtrængende opfordre dig tilså vidt muligt at sikre klarhed over, hvilken effekt på specialfødevarehandelen det vilfå, hvis lukkeloven afskaffes, bl.a. i lyset af svenske erfaringer; ogunder alle omstændigheder at sikre, at specialfødevarebutikker - også dem, der liggeri butikscentre - ikke kan tvinges til at holde mere åbent, end der er forretningsmæssigtgrundlag for, og således navnlig ikke på søndage; ognøje at analysere mulighederne for rekruttering af kvalificeret, faglært arbejdskraft tilspecialfødevarebutikker i tilfælde af afskaffelse af lukkeloven.
Vi tillader os samtidig hermed at bede om et møde med dig med henblik på en drøftelse afperspektiverne ved den foreslåede gradvise afskaffelse af lukkeloven.Vi vil ligeledes kontakte Folketingets Erhvervsudvalg om sagen og tilskikker i den forbindelseudvalget kopi af dette brev med en samtidig anmodning om foretræde for udvalget.
Med venlig hilsenDANSKE SLAGTERMESTRE
Leif Wilfon Laustsen;formand
Torsten-Buhl,direktør
Bilag: Forbrugerstyrelsens Forbrugerredegørelse 2007, side 120.Kopi til: Folketingets Erhvervsudvalg.
KAPITEL 3 - DANSKERNES ADFÆRD OG VANER PÅ FØDEVAREMARKEDET
Figur 3.13 Hvor forventer forbrugerne at bruge flere penge om 5 år?
Andet
2%
Købmandsforretninger/lokale dagligvare-forretninger
18%
Discountbutikker
21%
Gårdbutikker
29%
Supermarkeder
36%
Netbutikker
39%
Specialbutikker medfødevarer (fx bagere,slagtere, grønthandlere)58%
0%
10% 20% 30% 40% 50% 60%
70%
Oversigt over hvor forbrugerne forventer at bruge flere penge i fremtiden.Note; / undersøgelsen var der mulighed for at vælge flere svor, derfor overstiger tallene tilsam-men 100 pet.Kilde: Forbrugerstyrelsens Forbrugerpanel, maj 2007.
1234
Hele undersøgelsen kun læses på www.fbr.dk/lokal.Lokale fødevarer defineres i undersøgelsen af forbrugerne som: "små danske producenters fødevareprodiikler- og gerne fra mil egel lokalområde".Jyllandsposten. Forbrug, onsdag d. 28. februar 2(X)7.Rappoiten om Fremtidens hjælpsomme mad er udarbejdet af Syddansk Universitet og Innovation Lab. Projekteter finansieret med midlet fra Ministeriel for Videnskab. Teknologi og Udvikling.