Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del Bilag 289
Offentligt
708422_0001.png
708422_0002.png
FaktaarkOrdning:Formål:Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene (IFU)IFU’s formål er at fremme erhvervsmæssig udvikling i udviklingslandenegennem investeringer med danske virksomheder. En positiv effekt ved IFU’saktiviteter er, at fonden tilmed også styrker danske virksomhedersinternationalisering.IFU investerer i kommercielt, socialt og miljømæssigt bæredygtige projekter iudviklingslandene i samarbejde med danske virksomheder. IFU kan bidrage medbåde lån og egenkapital og har desuden en omfattende viden om at gøreforretning i udviklingslandene, som er med til at sikre projekternes succes.I 2004 blev det besluttet at nedsætte indkomstgrænsen for lande, som IFU måinvestere i, til USD 2.964 per indbygger (2009). Indkomstgrænsen hos IFU’ssøsterorganisationer i hhv. Sverige og Norge er USD 5.000 og USD 6.000.Den lavere indkomstgrænse skaber problemer, fordi den højere risiko i defattigste lande betyder, at det er sværere at lave kommercielt bæredygtigeprojekter. Traditionelt har IFU finansieret investeringer i de fattigste regionermed investeringer i udviklingslande med høj vækst.
Beskrivelse:
Finansiering:IFU finansieres på grundlag af et statsligt indskud på 1.051 mio. kr. I perioden2004 – 2008 har IFU tilbagebetalt 950 mio. kr., og der er for 2009 budgetteretmed en udlodning til staten på 250 mio. kr., hvilket vil bringe den samledetilbagebetaling til staten op på 1.200 mio. kr.
Anbefaling:
Det anbefales at sætte indkomstgrænsen for lande, som IFU må investere i, op til
USD 5.000 per indbygger. Det kan evt. suppleres med krav om, at 50 pct. affondens investeringer fortsat sker i lande med BNI per capita under USD 2.964.En væsentlig andel af IFU’s investeringer bør fortsat ske i Afrika, men ved at givefonden mulighed for at investere en del af midlerne i udviklingslande med enhøjere BNI per capita, sikres fondens fortsatte selvfinansiering. Dermed vil IFUgradvist kunne udvide sin investeringsvolumen og fastholde en høj grad afinvesteringer i Afrika. På denne måde kan regeringen etablere en løsning, der erudgiftsneutral, og som samtidig sikrer danske virksomheder adgang til kapital påvækstmarkederne. Men det er en afgørende forudsætning, at staten ikke trækkerflere penge ud af IFU.