Erhvervsudvalget 2008-09
ERU Alm.del Bilag 262
Offentligt
702184_0001.png
702184_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN

Besvarelse af spørgsmål 4 alm. del stillet af Folketingets

Europaudvalg den 29.maj 2009.

Spørgsmål 4:

Kan ministeren bekræfte, om det er korrekt at erhvervsministrene påministerrådsmødet den 28. maj 2009 har diskureret at tageimplementeringen af REACH op til genovervejelse for at slække påkravene til kemikalieindustrien på grund af krisen (jævnfør det tjekkiskeformandskabs forslag til konklusioner på mødet)? Ministeren bedesdesuden redegøre for, hvad ministeren vil gøre for at undgå, at dette førertil forringelser af sundshed og miljø.

Svar:

Jeg kan bekræfte, at REACH blev diskuteret i forbindelse med vedtagel-sen af rådskonklusioner om industripolitik på rådsmødet (konkurrenceev-ne) den 28. maj 2009. Jeg kan derimod ikke bekræfte, at diskussionen omREACH handlede om at slække kravene til kemikalieindustrien i lyset afkrisen.I de vedtagne rådskonklusioner er der den følgende formulering:”Invites the Commission to monitor the implementation of REACHRegulation and its impacts on businesses, especially SME’s, taking intoaccount the current economic situation, and to continue to undertake thenecessary preparatory work that will facilitate the future review of theextent to which the objectives of REACH in enhancing competitivenessand innovation and ensuring high levels of protection of human healthand the environment have been achieved;”Diskussionen på mødet tog udgangspunkt i en generel diskussion af indu-stripolitik, herunder en drøftelse af situationen i forskellige sektorer i ly-set af krisen. I forbindelse med kemikaliesektoren blev det fremhævet, atsektoren oplever en række problemer i forhold til implementeringen afREACH, herunder at REACH medfører høje omkostninger for sektoren,hvilket påvirker sektorens evne til at konkurrere på verdensmarkedet.Kommissionen tilkendegav, at man i forhold til den planlagte revision afREACH ville sørge for at sektorens konkurrenceevne blev tænkt indsammen med andre hensyn såsom sundhed, miljø og innovation.I forbindelse med vedtagelsen af REACH blev der fastlagt en række revi-sioner af forordningen med henblik på at sikre, at forordningen lever optil formålsbestemmelserne. Hvert femte år skal Kommissionen – første
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
gang i 2012 - offentliggøre en generel rapport om erfaringerne med gen-nemførelsen af REACH. I 2012 skal forordningens formål og omfangreviewes med henblik på at undgå overlap med anden lovgivning. I denneforbindelse er det værd at nævne, at der i formålsbestemmelserne forREACH forordningen henvises til menneskers sundhed og miljøet samteuropæiske virksomheders konkurrenceevne. Drøftelsen på rådsmødet(konkurrenceevne) den 28. maj af, at det sikres, at der tages højde forkonkurrenceevne i forbindelse med revisionen af REACH, skal derforikke ses som et brud med det oprindelse formål med REACH, der netopsøger at opnå en fornuftig balance mellem hensynet til menneskers sund-hed og miljøet på den ene side og virksomheders konkurrenceevne på denanden.I forhold til en eventuel ændring af REACH forordningen vil regeringentage udgangspunkt i de holdninger, som lå til grund for regeringens hold-ning til REACH, da denne forordning blev forhandlet. Dette skete ud fraen helhedsvurdering af de samfundsmæssige omkostninger og de forven-tede gavnlige effekter på sundhed, miljø og erhvervslivet, idet der blevlagt afgørende vægt på, at forslaget samlet set forbedrede beskyttelsesni-veauet i Danmark.