Erhvervsudvalget 2008-09, Finansudvalget 2008-09
ERU Alm.del Bilag 238, FIU Alm.del Bilag 135
Offentligt
696173_0001.png
696173_0002.png
21. april 2009
Ø

Flere midler til fælles eksportfremme

Danske eksportører har brug for at præsentere deres produkter, løsninger og systemer påeksportmarkederne. Det sker bl.a. via eksportfremstød under ordningen for fælles ekspor t-fremme.En analyse udarbejdet af Rambøll Management viser, at de samlede ekspor teffekter ved gen-nemførte eksportfremstød udgør en årlig eksporteffekt på 3,1 milliarder kroner. Trods de m e-get positive resultater er ordningen blevet beskåret med knap 75 pct. over de seneste knap 10år. På sidste finanslov blev ordningen reduceret fra 25 millioner til ca. 17 millioner kroner.

Etablere en eksportlåneordning

Danske eksportører har stigende problemer med at finansiere deres kortfristede eksport. Detgælder begrænset adgang til kredit, men også til Trade Finance instrumenter som remburserog dokumentforretninger. Der er etableret en eksportlåneordning på 20 mia. kr. under EKFtil danske eksportforretninger med kredittider på over 2 år. Det bør nøje overvejes, om der erbehov for at etablere en eksportlåneordning – også for eksportforretninger med kredittiderpå under 2 år.Indsatsen for at etablere en genforsikringsordning for de korte eksportkreditforsikringer a n-erkendes. Der lægges vægt på, at der opnås en smidig administration og adgang til at brugeordningen inden for EU og i OECD-landene.

Renteudligningsordning

En renteudligningsordning for eksportkreditter er finansiering af eksport til fast rente og un-derstøtter dermed bankers og eksportvirksomheders muligheder for at tilbyde konkurrenc e-dygtige eksportkreditter med lang kredittid til fast rente.I den periode, Renteudligningsordningen har været udbudt af EKF, har staten haft større in d-tægter end udgifter og har i alt tjent 188,5 mio. kr. Ordningen har dermed ikke belastet ska t-teyderne. Tværtimod har den bidraget positivt til statsbudgettet samtidig med, at ordningenhar været medvirkende til at sikre opretholdelse af dansk eksport af kapitalgoder og infr a-struktur projekter, idet danske eksportører hermed har været i stand til at matche vilkår fraudenlandske konkurrenter.Finanskrisen har gjort Renteudligningsordningen endnu mere relevant, end den var tidligere.Efter den asiatiske finanskrise mærkede virksomhederne en markant øget efterspørgsel efterfastrentefinansiering, og det samme vil gøre sig gældende i forbindelse med denne krise.Eneste forskel er, at den nuværende krise ikke er begrænset til en enkelt region og dermed vilhave langt større effekt.
1

Nedbrydning af handelsbarrierer

Den globale afmatning tilskynder til opretholdelse af tekniske handelsbarrierer med det for-mål at beskytte hjemmemarkedet, hvilket kan begrænse markedsadgangen for den danskeeksport på udvalgte markeder. Et øget offentligt privat samarbejde i sektorer, som er udsatfor handelsbarrierer, kan bidrage til opretholdelse af markedsadgang og samtidig styrke eks-porten.Det er erfaringen, at et offentligt privat samarbejde med udgangspunkt i den danske model(f.eks. miljø, energi, økologi og fødevaresikkerhed) med fordel kan udnyttes proaktivt påudenlandske markeder og skabe nye muligheder for dansk eksport. Støtte til aktiviteter aflængerevarende karakter baseret på offentligt privat samarbejde og med det formål at ne d-bryde handelsbarrierer og fokusere på nye eksportmuligheder bør derfor understøttes.

Styrk Indre Markeds Center

Der er brug for at skabe fornyet opmærksomhed omkring rettigheder i det indre marked. Der-for foreslås det, at styrke Erhvervs- og Byggestyrelsens Indre Marked Center. Dette tiltag skalbidrage til at skabe bedre og mere effektive værktøjer til problemløsning i det indre markedfor danske eksportører, og samtidig styrke informationsaktiviteterne til borgere og virksom-heder omkring muligheder og rettigheder i det indre marked.

Styrk eksportindsatsen på markeder med vækstpotentiale

Den økonomiske afmatning fører til, at danske virksomheder fokuserer på omkostningsm i-nimering og fastholder indsatsen på eksisterende og sikre markeder. På nogle markeder erder trods global afmatning stadig positiv vækst om end med en anden hastighed end tidligere.Det kan være vanskeligt at generobre en position på et senere tidspunkt, og det gælder derforfortsat om at være til stede på disse markeder. Etablering af rammer, der kan tilskynde, biståog underbygge virksomhedernes indsats på markeder med vækstpotentiale, vil have en pos i-tiv effekt for eksporten. Det kan være i form af flere ressourcer til opsøgende arbejde via dedanske repræsentationer.Små og mellemstore virksomheder kan have behov for særlige initiativer, der kan understøtteeksportindsatsen på for virksomheden nye markeder, som ellers ville blive indstillet som fø l-ge af konjunktursituationen på nærmarkeder og de finansielle rammer, virksomhederne ope-rerer under.

Industrialiseringsfonden for Udviklingslandene, IFU

IFU er en selvejende fond, der har til formål at fremme den erhvervsmæssige udvikling i u d-viklingslandene i samvirke med dansk erhvervsliv. IFU bidrager både med viden og risikovil-lig kapital til projekter i udviklingslandene. IFU investerer sammen med en dansk partner iprojekter, der er både kommercielt, socialt og miljømæssigt bæredygtige . IFU er en god for-retning for udviklingslandene – og for Danmark. Der er derfor god grund til at styrke IFU.
2