Pressemeddelelse udsendt af Konkurrencestyrelsen den 23. marts 2009.

 

Priserne på fødevarer er stadig meget høje

Konkurrencestyrelsen kan konstatere, at priserne på fødevarer ikke er faldet, som forventet. Det giver anledning til en ny undersøgelse af prisudviklingen på brød og mælk, for at afdække, hvorfor priserne ikke falder.

 

Råvarepriserne på brød og mælk er faldet betydeligt siden midten af 2008, men forbrugerpriserne er uændret meget høje. Se nedenstående figurer.

 

”Jeg undrer mig over, at priserne på brød og mælk ikke er faldet i løbet af det sidste halve års tid. Det ville være naturligt efter det kraftige fald i råvarepriserne. Markedet reagerede meget hurtigt, da råvarepriserne steg fra midten af 2007, hvor det i løbet af få måneder blev afspejlet i høje stigninger i forbrugerpriserne – men det modsatte har ikke været tilfældet”, forklarer Agnete Gersing direktør i Konkurrencestyrelsen.

 

Konkurrencestyrelsen vil nu gå i gang med en analyse af årsagen til de høje forbrugerpriser. Undersøgelsen ventes færdig inden sommerferien.

 

For yderligere oplysninger kontakt kontorchef Hans Kierkegaard (7226 8113) eller kommunikationskonsulent Lisa Sandager (7226 8163).

 

 

Figur 1. Den internationale børsnotering på brødkorn (Matif)

 

Kilde: NYSE Euronext

Note: 3 måneders glidende gennemsnit


 

 

Figur 2. Prisudviklingen på brød og kornprodukter i Danmark

Kilde: Eurostat


Figur 3. Råvareprisen på mælk

Kilde: Arla Foods

Note: Arla Foods acontopris 4,2 % mælk excl sæsonudligning


Figur 4. Prisudviklingen på mælk, ost og æg i Danmark

Kilde. Eurostat

Note: Æg vejer kun ca 10 pct.