10. februar 2009 |
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr.  10 09 24 85 www.oem.dk  |
Folketinget 1240 København K
|
a.  Økonomi- og Erhvervsministeriet anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at den selvejende institution Svendborg Søfartsskole på egen grund opfører en tilbygning ved eksisterende hovedbygning samt en ny værkstedsbygning i alt budgetteret til 16 mio. kr. inkl. moms.
Forslaget medfører ikke statsfinansielle udgifter.
b.  Svendborg Søfartsskole er en selvejende institution med egen formue og egen bestyrelse.
Skolen er en maritim uddannelsesinstitution, der udbyder skibsassistentuddannelsen (grundmodul) og HF-søfartsuddannelsen i henhold til Lov om maritime uddannelser. Skolen er underlagt tilsyn fra Søfartsstyrelsen og finansieres ved tilskud fra Økonomi- og Erhvervsministeriet/Søfartsstyrelsen i form af taxametertilskud og tilskud til kostafdeling, ved elevernes egenbetaling for kost og logi samt private gaver. Statens tilskud udgør 72 pct. af skolens samlede indtægter.
Skolens eksisterende bygning er godt 100 år gammel, og selv om den løbende er vedligeholdt, er skolens faciliteter ikke længere tidssvarende i forhold til de krav til indretning og standard, som i dag er normen. Heller ikke skolens værkstedsfaciliteter fra 1975 opfylder de krav, som i dag stilles til undervisningen.
Søfartsstyrelsen finder, at de to projekter ud fra en samlet vurdering er hensigtsmæssige og vil bidrage til opfyldelse af ønsket om at skabe tidssvarende og attraktive rammer for de maritime uddannelsesinstitutioner. På den baggrund har Søfartsstyrelsen godkendt projekterne under forudsætning af, at et aktstykke herom tiltrædes af Folketingets Finansudvalg.
Skolen råder i dag over 3.500 m2 bebyggelse. Projektet består af opførelse af en tilbygning på i alt 657 m2 i tre etager med et grundareal på 220 m2. Tilbygningen kommer til at huse trappetårn, ni dobbeltværelser med eget bad, udvidelse af opholdsstue og kantine, fitnessrum, toiletter og fordelingsarealer.
Skolen har en lang venteliste for elever, der ønsker optagelse, og forventer på den baggrund, at elevtallet fastholdes i de kommende år. Byggeprojekterne har således ikke til formål at udvide elevkapaciteten. De flere kvadratmetre anvendes til at forbedre standarden for eleverne bl.a. ved, at fællesarealer og værelser øges i størrelse.
I den gamle bygning vil tre gamle værelser blive til to nye værelser med bad og toilet efter en senere ombygning, der dog først forventes at finde sted på længere sigt, når skolen vurderer, at det er økonomisk forsvarligt.
Den nye værkstedsbygning på 210 m2 placeres i forlængelse af den nuværende bådehal øst for den eksisterende skolebygning. I værkstedsbygningen indrettes værksted, svejserum, toiletter og omklædningsrum.
Der er fremsat forslag til lokalplan nr. 536 for området ved Svendborg Søfartsskole. Lokalplanen, som forventes vedtaget 1. marts 2009, er en forudsætning for, at byggeriet kan påbegyndes. Lokalplanen indeholder krav om, at skolen har jord til rådighed for en eventuel fremtidig udvidelse af parkeringsarealet. Skolen opfylder dette krav. Der er ikke i forbindelse med det aktuelle byggeri stilet krav om etablering af nye parkeringspladser.
Aktstykket forelægges for Finansudvalget nu, således at det vil være muligt at påbegynde byggeriet umiddelbart efter lokalplanens vedtagelse. Dette muliggør, at skolen kan tage de nye faciliteter i brug til august 2009 og herved undgå ekstra omkostninger til leje af undervisningslokaler.
På baggrund af skolens byggerådgivers dispositionsforslag er de to projekter budgetteret til at koste i alt 16 mio. kr. inkl. moms. Heraf skønnes 10,7 mio. kr., 2,4 mio. kr. og 0,7 mio. kr., i alt 13,8 mio. kr. anvendt til henholdsvis opførelse af tilbygning, værkstedsbygning og diverse jordarbejder og 2,2 mio. kr. til inventar og teknisk bistand m.v. Skolen har opsparet 11 mio. kr. til delvis finansiering af projektet.
Skolen finansierer det resterende beløb på 5 mio. kr. med en bankkredit med en fast rente på seks pct. Med en soliditet, som ved udgangen af 2008 forventes at være omkring 90 pct. svarende til 22,5 mio. kr., påregner skolen at kunne afvikle bankkreditten i løbet af fem år med en samlet renteudgift på 900.000 kr., heraf 300.000 kr. det første år.
Varme og vedligehold af den nye bygningsmasse anslås at koste maksimalt 100.000 kr. på årsbasis. Skolens regnskab for de seneste tre år viser et gennemsnitligt driftsoverskud og en gennemsnitlig omsætning på henholdsvis 1,7 mio. kr. og 12,1 mio. kr. svarende til en overskudsgrad på 14 pct. Skolens drift kan derfor bære de af byggeriet afledte omkostninger.
c.  Sagen forelægges, da byggeriet i henhold til pkt. 2.4.9 i Finansministeriets Budgetvejledning kræver tilslutning fra Finansudvalget.
d.  Slots- og Ejendomsstyrelsen yder bygherrerådgivning i byggesagen og sikrer i den sammenhæng, at gældende udbudsregler overholdes. Dispositionens gennemførelse forudsætter, at forslag til lokalplan nr. 536 for området ved Svendborg Søfartsskole vedtages.
e.  Under henvisning til ovenstående anmodes om Finansudvalgets tilslutning til, at Svendborg Søfartsskole på egen grund opfører en tilbygning ved eksisterende hovedbygning samt en ny værkstedsbygning i alt budgetteret til 16 mio. kr. inkl. moms.
f.   Finansministeriets tilslutning foreligger.
PER STIG MØLLER
                                                                                      /Niels Ammitzbøll