Statsminister Anders Fogh Rasmussen

Statsministeriet

Prins Jørgens Gård 11

1218 København K

13. oktober 2008

 

Kære Anders Fogh Rasmussen, træde i , håndfast

 

Jeg skriver til dig for at opfordre dig til at sætte EU’s klima- og energipakken højest på dagsordnen til mødet i Det Europæiske Råd senere på ugen.

 

Jeg går ud fra, at mødet i høj grad vil stå i finanskrisens tegn, men den seneste udvikling i diskussionerne om pakken gør det nødvendigt, at Det Europæiske Råd sender meget klare signaler til Ministerrådet.

 

Det er således afgørende, at der holdes fast i dobbeltbeslutningen fra Det Europæiske Råds møde i marts sidste år. Det vil være ødelæggende for EU’s troværdighed i de internationale klimaforhandlinger, hvis der kan rejses tvivl om, hvorvidt EU virkelig er villig til at reducere sine drivhusgasudslip med 30% i tilfælde af en international aftale.

 

Jeg forstår, at det franske formandskab har foreslået, at dobbeltbeslutningen i realiteten sættes ud af kraft. Hvis opjusteringen af reduktionsmålet fra 20% til 30% vil kræve fornyet behandling efter proceduren for fælles beslutningstagen, eksisterer 30% målsætningen reelt kun som idé og ikke som en troværdig forhandlingsposition.

 

Jeg vil kraftigt opfordre dig til at melde utvetydigt ud, at Danmark støtter den automatiske opjustering. Det var den linie, der blev fastlagt i folketingsvedtagelse V66 fra d. 27. maj, og samme position indtog Europaparlamentets miljøudvalg i sidste uge. Der er ganske enkelt intet, som tyder på, at 20% reduktion i EU vil bidrage tilstrækkeligt til, at den globale opvarmning kan holdes under Danmarks og EU’s smertegrænse på 2 grader Celcius.

 

Jeg formoder, at der på mødet vil være lande, som vil forsøge at vinde opbakning til forslag om at undtage elsektoren fra det krav om 100% auktionering af udledningstilladelser i 2013, der lå i Kommissionens forslag, og som parlamentet har bakket op om.

 

Dette krav er en fundamental del af pakken. Kravet vil betyde, at enhver udledning af CO2 kommer til at koste, og det vil få stor effekt på beslutninger om fremtidige investeringer, og dermed bane vej for opfyldelse af målet om 20% vedvarende energi i EU i 2020.

 

Jeg vil opfordre dig til, at Danmark fortsætter sin stærke linie og gør det klart, at energisektoren skal undergå 100 % aktionering fra 2013.

 

Der er også lande, som ønsker, at en stor del af den energitunge industri skal tildeles flere gratiskvoter. De argumenterer med, at virksomhederne vil blive udsat for unfair konkurrence fra virksomheder uden for EU, hvis en global aftale ikke indgås, og at disse virksomheder vil øge deres udledning af CO2 (såkaldt ”carbon leakage”).

 

Det er vigtigt, at debatten om effekter af klimaregulering på konkurrenceevnen bliver ført på et faktabaseret grundlag, og i den forbindelse er det værd at lægge mærke til, at Økonomi- og Erhvervsministeriet har foretaget en analyse, som viser, at energiudgifterne har meget lille betydning for den danske industris konkurrenceevne (se Økonomisk Tema nr. 7, s. 55). Analysen bekræfter således EU-Kommissionens vurderinger af, at det er meget få typer af virksomheder, der reelt vil være konkurrenceudsatte.

 

Jeg vil derfor opfordre dig til at slutte op om Kommissionens budskab om, at diskussionen om carbon leakage bør baseres på fakta, og at der ikke kan blive tale om rundhåndet uddeling af flere gratis forureningstilladelser.

 

Det Europæiske Råds møde vil også være en god lejlighed til at bakke op om det forslag til system for anvendelse af provenuet fra salget af forureningstilladelser, som Europaparlamentets miljøudvalg har fremsat. Det forslås, at halvdelen af midlerne fra kvotesalget bliver kanaliseret til en EU- klimafond, og at resten af provenuet anvendes af medlemsstaterne til klimaformål. Hvis parlamentets forslag til ændring af kvotehandelssystemet realiseres, vil det styrke indsatsen i mod klimaforandringerne betydeligt, og det vil gøre det langt lettere at få ulandene med i en global aftale, fordi de kan se, at EU tager klimaproblemet alvorligt og er villig til at bidrage til den globale klimaindsats, herunder de fattigste landes tilpasning til de klimaforandringer, de ikke har været med til at skabe.

 

WWF og Dansk industri har i et fælleshøringssvar opfordret regeringen til at arbejde for, at 100% af provenuet øremærkes til klimaformål fx til udvikling af ny teknologi, omstilling af energiforsyningen og energibesparelser. Det er i sidste ende virksomheder og forbrugere, der kommer til at betale for kvoterne, og de kan med god ret forvente, at provenuet anvendes aktivt til at sætte ind overfor den globale opvarmning.

 

Jeg vil opfordre dig til at støtte parlamentets forslag om, at alle indtægterne fra kvotesalget skal bruges til klimaformål.

 

Der er yderligere punkter, som vi fra WWF’s side ønsker at betone i forbindelse med mødet i Det Europæiske Råd. Se vedlagte brev fra direktøren, Tony Long for WWF’s Europa-kontor.

 

Jeg vedlægger også en kopi af et studie, som viser, at gennemførelse af klima- og energipakken vil føre til betydelige færre dødsfald og sygdomstilfælde som følge af mindre luftforurening. Studiet viser endda, at der kan spares yderligere imellem 48- 186 mia. kr. per år i sundhedsudgifter ved at reducere EU’s udslip af drivhusgasser med 30% i 2020 i stedet for 20%.

 

Med venlig hilsen

 

Gitte-Seeberg.jpg

 

 

 

Gitte Seeberg

Generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden