Pressemeddelelse

                                                             

26. november 2008

Højere afgift på strøm kan ikke finansiere skattereformen

 

En ny analyse udarbejdet af Copenhagen Economics for Dansk Energi viser, at afgifter på energi ikke kan finansiere en social retfærdig og omfattende lettelse af indkomstskatten. Dansk Energi fremlægger i dag sine anbefalinger til et nyt skattesystem for Folketingets skattepolitiske udvalg.

 

Skattereformen kan godt anvendes til gøre det lettere at sænke udslippet af drivhusgasser fra de sektorer, som ikke er omfattet af EUs kvotesystem.

 

- Men det bliver meget vanskeligt at hente det store provenu, hvis reformen skal være troværdig mod de opstillede politiske forudsætninger om at være reelt grøn og i social balance, siger cheføkonom hos Dansk Energi, Frans Clemmesen.

 

Dansk Energi’s analyse viser to væsentlige udfordringer for en kommende skattereform:

 

·         Skat pÃ¥ el er ikke grønt, fordi el er omfattet af det europæiske CO2-kvotesystem, og større dansk skat blot flytter udslippet til andre lande.

·         Elafgifter rammer socialt skævt.

 

- Europa har i dag et velfungerende system med CO2-kvoter, der holder styr på udslippet af drivhusgasser fra elproduktion, fjernvarme og store anlæg i industrien. Afgift på strøm har ingen effekt på klimaet og kan derfor ikke længere kaldes en grøn skat, siger Frans Clemmesen.

 

- Danmark er forpligtiget til at holde styr på udslippet fra de sektorer, som ikke er i kvotesystemet. En grøn skattereform bør derfor rette sig mod transportsektoren, individuel opvarmning (olie og naturgasfyr) og udslippet fra den animalske produktion i landbruget, siger Frans Clemmesen.

 

Dansk Energi advarer også mod elafgifternes sociale slagside:

 

- Elafgifter er fordelingsskæve og rammer familier med lav indkomst ekstra hårdt. Elsparefonden har foreslået, at det kan løses ved en topskat på strøm balanceret efter antal beboere i husstanden. Men antal beboere er ikke et præcist mål for husstandens elforbrug og vil dermed ramme helt tilfældigt. Samtidig vil en sådan model være nærmest umulig at administrere i praksis, siger Frans Clemmensen.

 

Dansk Energi peger på, at provenuet fra salg af CO2-kvoter fremover vil kunne indbringe staten cirka 4 milliarder kroner per år.

 

- Med EU´s CO2-kvotesystem er tiden løbet fra nationale elafgifter. Elafgifter har ingen miljøeffekt og vil samtidig ramme elforbrugerne dobbelt, da disse nu også betaler elafgifter gennem CO2-kvotesystemet, siger Frans Clemmesen.

 

Fakta: Elafgifterne bidrager i dag med ca. 9 milliarder kroner til statskassen eller ca. 1/3 af de samlede energirelaterede afgifter.

 

Læs hele Copenhagen Economics analyse på Dansk Energis hjemmeside.

 

Kontakt: Cheføkonom Frans Clemmesen, tlf. 22 750 435.

 

Med venlig hilsen

Dansk Energi

Troels W. Christensen

Tlf. 22 750 476

 

Dansk Energi, Rosenørns Alle 9, 1970 Frederiksberg C, tlf.: 35 300 400, fax: 35 300 401

e-mail: [email protected], hjemmeside: www.danskenergi.dk