Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 401
Offentligt
727143_0001.png
727143_0002.png
Danske Halmleverandører
Det Energipolitiske UdvalgFolketingetChristiansborg1240 København K11. september 2009
Store mængder halm til CO2 neutral energi til rådighed i år1 mio. ton uudnyttet halm kan give Danmark 1,4 mio. ton C02reduktion.*Danske Halmleverandører vil hermed orientere Det Energipolitiske Udvalg om enmulighed der ligger lige for, til at forøge den danske VE andel i energiproduktionen:Anvendelse af mere halm.Halm er allerede i dag en væsentlig bidragsyder indenfor vedvarende energi. I 2007var 14,1 pet. af den vedvarende energi produceret i Danmark produceret på bag-grund af halm. Til sammenligning udgør energi fra vindmøller 19,8 pet.I et "normalt" år findes en ubrugt ressource på op til 1 mio. tons halm. Det er en res-source, som kan forøge halmens betydning inden for VE betydeligt. I dag anvendesop mod 1,4 mio. tons halm - svarende til den nævnte andel på 14,1 pet. af VE iDanmark. Hvis der anvendes op til en mio. tons halm mere om året vil hæve dettedenne procentsats betydeligt.Aktuelt er der større kapacitet til anvendelse af halm til energi på de halmforbrugendeværker, end der udnyttes lige nu. Der er for tiden adskillige store centrale halmvær-ker, der står stille - helt stille.I dette år, hvor Danmark er vært for Klimakonferencen, er der samtidigt, blandt andetefter opfordring fra DONG Energy, kommet store mængder halm i hus, som nu liggerklar til levering, som en klimavenlig energiressource.For at kunne udnytte hele denne umiddelbart tilgængelige ressource, er det nødven-digt med en mindre udbygning af kapaciteten. Det kan være ombygning af eksiste-rende kedler på både decentrale og centrale varme- og kraftvarmeværker. En sådanudvidelsen af kapaciteten, vil samtidigt skabe flere arbejdspladser - både i primær-produktionen og på værkerne.Anvendelse af halm til energi giver en god fleksibilitet i, hvornår energien produceres,hvilket er nødvendigt til sikring af stabil energiforsyning sammen med bl.a. vindmøl-lernes levering af strøm.Til udnyttelse af energien i halm anvendes teknologi, der er kendt og gennemprøvet,men som stadig optimeres og udvikles. Den højtudviklede teknologi, som Danmarkhar på området, efterspørges nu fra andre lande, som er ved at starte op på anven-delse af halm til energi. Det giver gode eksport muligheder.
Danske Halmleverandører
Det må være oplagt for Det Energipolitiske Udvalg at arbejde for at forøge den CO2neutrale energimængde, og her kan halmleverandørerne umiddelbart bidrage medendnu mere VE. I den forbindelse er det vigtigt, at der på alle niveauer sikres opti-male rammer for afbrænding for både centrale- og decentrale værkers afbrænding afhalm.Skulle Det Energipolitiske Udvalg eller folketingsgrupper have ønske om en uddyb-ning af Danske Halmleverandørers muligheder for levering af brændsel til yderligerevedvarende energi, står vi meget gerne til rådighed.Udvalget er velkommen til at kontakte Hans Stougaard på 4036 1901, for uddybendebemærkninger til dette brev eller for en aftale om uddybende møde.
Med venlig hilsen
Hans Stougaardformand for De Danske Halmleverandører
* I følge beregning fra Vattenfall, spares der ved deres nye blok på Fynsværket, klimaet for 245.000tons C02ved forbrænding af 170.000 tons halm - svarende til 1,4 tons C02pr tons halm der afbræn-des.