Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 386
Offentligt
719194_0001.png
719194_0002.png

Bilag til mødet med Det Energipolitiske Udvalg, den 3. september 2009, kl. 10:30.

Vedr. I/S Kraftvarmeværk Thisteds udvidelsesplaner/kapacitetsansøgning indsendt den 12.

december 2008 til Energistyrelsen.

Ombygningsprojektet på I/S Kraftvarmeværk Thisted er 100% i overensstemmelse med regeringensenergi politik, hvor de fossile brændsler skal erstattes af CO2neutrale brændsler.I/S KVVT har i dag 2 gamle ovnlinjer af fabrikatet Vølund.Ovn I:Ovn II:Årgang 1978Årgang 19914 tons affald/timen (Kun varmeproduktion)6,5 tons affald/timen (El og varmeproduktion)
Ovn I er kun i drift, når ovn II er under eftersyn og reparation.Ovn II har indtil dato været i drift i ca. 18,5 år, med en årlig driftstid på over 8.400 timer.Oven er i dag belastet med over 115% last, for at kunne forbrænde den tilførte affaldsmængde påover 5.200 tons affald pr. år.Her ud over fraføres affald 4 – 5% til andre forbrændingsanlæg årligt.Ovn II bliver snart 20 år gammel, så det er på tide, at den gamle ovn skiftes ud med et nyt og mereenergieffektivt anlæg.Fra det eksisterende affaldsfyret værk, er der en meget lav miljøbelastning set i forhold til degældende grænseværdier. (Se vedlagte Grøn Regnskab 2008).Et nyt affaldsfyret kraftvarmeværk producerer ca. 50% mere elektricitet ved samme affaldsmængde,som den gamle ovn II.I dag er I/S Kraftvarmeværk Thisted et af Danmarks mest effektive anlæg, med meget billigebehandlingspriser:Affaldsprisen 2008:Varmeprisen 2008:126,00 kr./tons110,52 kr./MWh.
Kapaciteten på det nye anlæg er på 12 tons affald pr. time, denne størrelse er valgt ud fra denstigning på affald i vores område på ca. 3% i gennemsnit over de sidste 17 år. Hertil kommerafbrænding af slam og andre biobrændsler.Fra 1. januar 2010 gennemføres en afgiftsomlægning som regulerer, at ingen anlæg har interesse i atbygge et større anlæg, end der er varmeafsætningsmuligheder for. (Bortkøling af varme straffesmed afgift).I/S Kraftvarmeværk Thisted er meget uforstående overfor Regeringens stramme styring af voresombygningsplaner.I Thisted har vi forbrændt affald med energiudnyttelse i over 30 år, til gavn for vores borgere ikommunen.
Med en kapacitetsansøgning, er det jo ikke sådan, at der fra Regeringens side medfølger etøkonomisk tilskud eller et sikkerhedsnet.Hvorfor så denne stramme styring?Sunde projekter bør fremmes, og ikke mindst i en tid hvor arbejdsløsheden er stor.Planerne for udvidelse af I/S Kraftvarmeværk Thisted, er som før nævnt i fuld overensstemmelsemed de nationale planer for udfasning af fossilt brændsel.Ligeledes er de i overensstemmelse med Thisted Kommunes vedtagne energiplan samt denkommende varmeplan.Projektet vil sikre billig varme til mange mennesker i Thy, ligesom det vil fastholde og måskeendda skabe arbejdspladser, hvilket er vigtigt i et yderområde som vores.Mere end 100% af strømmen i vores område er grøn (primær vindenergi) 85% af varmen er grøn.Arbejdet med udfasning af fossilt brændsel har stået på i snart 40 år og vi arbejder nu mod 100%vedvarende energi og dermed nedbringelse af CO2bidraget.Dette arbejde vil vi gerne have lov til at fortsætte med.Vores egn har også brug for succeshistorier.At drive et fællesejet værk og varmesystem som det mest effektive i Danmark betyder meget – båderent psykologisk men også økonomisk.Staten har ikke penge i klemme i projektet, hvorfor skal Staten så bestemme?Varmeplanen skal realiseres med udgangspunkt i Kraftvarmeværkets udvidelsesplaner.Det er planen, at fjernvarmen skal ud til alle bysamfund i Thy. I landområdet er der gennemført etprojekt ”Energiske Thyboer” der skal sikre grøn varme – også ude på landet.Sideløbende hermed arbejdes der med biogasprojekter, hvor biogassen skal skabe varme ogtilknyttes varmeprojektet.Alt i alt er der tale om et meget lokalt og gennemtænkt projekt, som kræver atkapacitetsgodkendelsen gives nu.Med venlig hilsenI/S Kraftvarmeværk ThistedJørgen SkaarupDriftslederLars Toft HansenFormand