Det Energipolitiske Udvalg |
|
|
|
Til: Dato: |
Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 5. november 2008 |
Forslag om to høringer på energiområdet
På udvalgets møde den 9. oktober 2008 stillede Anne Grete Holmsgaard (SF) forslag om afholdelse af to høringer. Den ene om fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem og den anden om fleksibelt forbrug/udrulning af timeaflæste målere. Udvalget kunne tilslutte sig høringerne, som man dog ønskede fik bredere temaer.
Der er stillet forslag om nedsættelse af et underudvalg til tilrettelæggelse af høringerne. Sagen sættes på dagsordenen for udvalgets møde torsdag den 6. november 2008.
Nedenfor gengives Anne Grete Holmsgaards oplæg til de to høringer:
1. Høring om fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem
Formålet er at få belyst fjernvarmens rolle i fremtidens energisystem i lyset af, at vi vil få lavere varmeforbrug i de kommende år og mere vindstrøm ind i systemet. Det betyder nye udfordringer for fjernvarmen/kraftvarmen.
Vi har desuden en overordnet interesse i at sikre, at varmeforsyningen (generelt - der er jo også den individuelle opvarmning) får reduceret sin CO2-udledning. Hvor hurtigt og hvor meget af det kan nås gennem øget effektivitet (kraftvarme og mindre tab i ledningssystem m.v.) og udbredelse af fjernvarme til tæt bebyggede områder? Hvor hurtigt og hvor meget af det kan nås gennem skift fra naturgas (og anden fossil energi) til VE, og hvilke VE typer vil udgøre de klogeste valg (biogas, biomasse, store solfangeranlæg, geotermi m.v.)? Hvordan skal afgiftsstrukturen se ud for at understøtte en klog varmestrategi?
Endelig vil det være vigtigt at se på mulighederne – og udfordringerne – i at få udbredt fjernvarme og kraftvarme på europæiske plan som led i en effektiv klimastrategi.
Tidspunkt:Â Â Â Â Â Â Januar er vel realistisk
Tidsforbrug:    Kan vel klares på 4 timer, men ikke mindre.
2. Høring fleksibelt forbrug/udrulning af timeaflæste el-målere
Det indgår i energiaftalen, at udbredelse af intelligente el-målere skal diskuteres. Det er en oplagt anledning til at se nærmere på, hvilke erfaringer der allerede er gjort blandt almindelige forbrugere og i erhvervslivet; at se på erfaringerne fra udlandet; at se på de erhvervsmuligheder der ligger i form af intelligent styring af energiforbrug i den enkelte bolig/bygning; og i det hele taget at få en kvalificerende diskussion om, hvordan vi får sat yderligere skub i udviklingen.
Tidspunkt:      Kunne vel godt være ultimo november
Tidsforbrug:    3 timer bør kunne række.
Med venlig hilsen
Jan Rasmussen,
udvalgssekretær