Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 367
Offentligt
710196_0001.png
710196_0002.png
Europa-Kommissionen,Kommissær med ansvar for energi,Hr. Andris PiebalgsB-1049, Bruxelles,Belgien.
EU-sekretariatetChristiansborgDK-1240 København KTlf. +45 33 37 55 00Fax +45 33 32 85 36www.ft.dk[email protected]
Kære Hr. Andris PiebalgsHermed fremsendes høringssvar fra Folketingets Energipolitiske Udvalg ogFolketingets Europaudvalg om Kommissionens grønbog om et ”europæiskenerginet, der sikrer forsyningerne, bæredygtigheden og konkurrenceevnen”.Energipolitisk Udvalg har behandlet grønbogen på to møder, hvor man erenedes om et høringssvar til Kommissionen. Høringssvaret er efterfølgendetiltrådt den 27. marts 2009 afEuropaudvalget,som gengivet nedenfor.

Udtalelse om Kommissionens grønbog om et europæisk energinet, der

sikrer forsyningerne, bæredygtigheden og konkurrenceevnen - KOM

(2008) 782

Indledningsvis vil vi gerne takke for Kommissionens grønbog om et europæiskenerginet, der sikrer forsyningerne, bæredygtigheden og konkurrenceevnen,og invitationen til at kommentere denne.Vi er enige i påpegningen – i indledningen og siden hen i grønbogen – af, atenerginettene er af stor betydning for realisering af EU’s klima- og energipoli-tik. Det gælder 20-20-20 (30) målsætningerne i 2020 og den videregåendeindsats, der vil være nødvendig for at sikre EU’s mål om, at den globale op-varmning holdes under 2� C i dette århundrede.Vi vil i denne forbindelse især pege på betydningen af, at arbejdet med atudforme regionale strategier – som f.eks. det igangværende arbejde for hav-vind og eltransmission i Nordsøen og Østersøen – fortsættes, styrkes og kon-kretiseres. Arbejdet kan få stor betydning for den nødvendige involvering afde enkelte lande i arbejdet med at realisere 20-20-20(30) målsætningerne. Igrønbogen peges på en række andre regionale strategier, som vi finder både
1/2
relevante og interessante. Vi vil i denne forbindelse især pege på behovet for,at arbejdet med energinet i Middelhavsområdet konkretiseres, så det fremgårtydeligere, hvilke potentialer der er i udbygning af henholdsvis elinfrastruktu-ren (f.eks. i forbindelse med udbygningen på sigt med solenergi) og gasin-frastrukturen.I den 2. strategiske energiredegørelse (bilaget til redegørelsen) peges der på,at realiseringen af EU’s 20-20-20 (30) målsætning vil føre til et svagt fald iimporten af naturgas til EU – under forudsætning af en oliepris på 100 USdollar pr. tønde. Dette står umiddelbart i modsætning til, at der i grønbogenpeges på, at energiimporten under alle omstændigheder forventes at stige. Vivil på baggrund heraf opfordre Kommissionen til at analysere behovet forimport og økonomien i de omtalte udbygninger af gasinfrastrukturen (herun-der LNG-terminaler) nærmere, så der udformes et solidt grundlag for de for-skellige parters stillingtagen til, hvor der især er behov for at udbygge og ved-ligeholde gasinfrastrukturen.Endelig ønsker vi at påpege behovet for, at der også udarbejdes strategier forudbygningen med varmeinfrastruktur. En meget stor del af EU-landeneselproduktion er baseret på kondensproduktion, hvor den producerede varmeikke anvendes til fjernvarme. Dette ser også ud til at være tilfældet for mangeaf planerne for ny elproduktionskapacitet. En øget anvendelse af kraft-varmevil kunne hjælpe de fleste EU-lande godt på vej til at realisere EU’s effektivi-tetsmålsætninger gennem bedre udnyttelse af den producerede energi, fordidet fører til mindre kondensdrift.
Med venlig hilsenJens Kirk,Formand for Energipolitisk UdvalgSvend AukenFormand for Europaudvalget
2/2