Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 345
Offentligt
703210_0001.png
NOTAT

Redegørelse for energidelen af rådsmøde (transport, telekommunikation og

energi) den 12. juni 2009

Dato: 24. juni 2009J. nr.: 2102-0023

Lovgivning om olielagre

Energirådet nåede til politisk enighed om kompromisforslaget til olielagerdirektivet. Kommissionenhavde forud for rådsmødet reservationer, men kunne bakke op om kompromiset. Enkeltemedlemslande gav udtryk for, at de kunne have ønsket sig et lidt andet resultat, men alle kunneacceptere kompromisforslaget.

Energieffektivitet

Formanden præsenterede statusrapport vedr. energieffektivitet. Det kommende formandskab badministrene om aktiv støtte til at få en aftale på plads med Europaparlamentet om de treenergieffektiviseringsforslag. Statusrapporten blev taget til efterretning. Danmark understregedevigtigheden af, at Kommissionen snarest fremlægger en revideret handlingsplan forenergieffektivisering, så det sikres, at EU lever helt og fuldt op til målsætningen om 20 pct.energieffektivisering i 2020.

Internationale forbindelser på energiområdet

Formanden og kommissæren informerede om internationale forhold på energiområdet. Det vigtigstepunkt var forholdet mellem Rusland og Ukraine og risikoen for, at gaskrisen ville genopblusse. Signaletfra både Kommission og medlemsstater var, at EU skal holde sammen og tale med én stemme ogtræffe de nødvendige forholdsregler, så EU’s borgere ikke bliver ramt af endnu en gaskrise, nårvinteren nærmer sig.

AoB

Under eventuelt blev der bl.a. informeret om den baltiske interconnection plan (BEMIP) og om IRENA.