Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 322
Offentligt
695552_0001.png
695552_0002.png
695552_0003.png
695552_0004.png
Grundejerforeningen Asgård,v/ formand Erling Hjort,Asgård 28,3600 Frederikssund.
Frederikssund den 25. april 2009
Energistyrelsen,Amaliegade 44,1256 København K.
Angående: Klage over indførelse af ny abonnementsafgift hos E.ON Varme Danmark ApS.
På grundejerforeningen Asgård´s vegne vil jeg gerne klage over indførelsen af den nyeabonnementsafgift hos E.ON Varme Danmark ApS.Klagen er begrundet i, at E.ON ved brev af 23. marts 2009 varslede nye priser på fjernvarme sådan,at:Prisen pr. megawatt-time ændres fra 931,50 kr./MWH til 716, 76 kr./MWh.Indførelse af fast abonnement – forbrugsuafhængigt - på 5.091,10 kr./år.Kvadratmeterprisen ændres fra 47,50 kr./m2 til 47,67 kr./m2.
I Frederikssund kommune er der flere tusinde husstande, der via lokalplaner og tinglyste servitutterer stavnsbundet til at aftage fjernvarme, og herfor ikke kan anvende andre alternative energikilder.Husene i Grundejerforeningen Asgård består af 48 parceller, der er opført i perioden fra 1980 til1990. Da en af servitutterne på ejendommene var, at grundejeren var forpligtiget til at væretilsluttet Frederikssund Varmeværk, valgte en stor del af grundejerne at investere ienergibesparende foranstaltninger, herunder varmegenvinding og varmepumper for at sikre enlavere energiudgift og dermed et lavere energiforbrug til gavn for miljøet og udledningen af CO2.Indførelsen af det faste abonnement indebærer imidlertid prisforhøjelser for samtlige medlemmer afgrundejerforeningen på beløb fra ca. 1000 kr./ år til ca. 4.000 kr./år. Eksempelvis øges udgiften foren grundejer fra 11.916 kr./år til 15.850 kr./år, altså en stigning på3.934 kr./år.
Den store stigning er begrundet i, at varmeforbruget kun er på5,5 MWh/år,da der allerede vedbygningen af huset blev investeret i energibesparende foranstaltninger i form af varmegenvinding.Hvis grundejeren havde valgtikkeat investere i energibesparelse, ville han have haft et forbrug påskønsmæssigt21 MWh/årog således kun ville få en stigning på samlet608,76 kr./år.Frederikssund er på nuværende tidspunkt det 50. dyreste fjernvarmeværk ud af 443 værker. De nyepristakster skubber dog værket helt frem på en 28. plads. Det har store negative konsekvenser for defleste forbrugeres privatøkonomi, for mulighederne for at sælge husene i området og for områdetsgenerelle udvikling.Frederikssund kommune er imidlertid en af de store vindere ved indførelsen af den nyeabonnementsafgift, alene Frederikssund Svømmehal kommer årligt til at spare ca. 130.000 kr. påvarmeudgifterne.
Konklusionen er så, at E.ON, stik mod regeringens energipolitik, straffer alle grundejere der harvalgt at investere i energibesparende foranstaltninger sådan, at deres energiudgifter stigerforholdsmæssigt meget mere i forhold til de grundejere, der ikke har investeret, eller sagt på enanden måde: hvorfor er det den lille forbruger, der skal betale for storforbrugeren.Konklusionen harmonerer imidlertid også meget dårligt med Energistyrelsens egne ord på dereshjemmeside om energibesparende foranstaltninger:Ved nybygning, renoveringer og ombygninger af huse kan man let og billigt opnå besparelser påomkostninger til opvarmning, f.eks. ved udskiftning af vinduer og varmeinstallation eller vedefterisolering.Det stemmer da heller ikke overens med regeringens visioner i Visionærdansk energipolitik 2025,hvoraf fremgår følgende under afsnittet Energibesparelser:Kampagner til fremme af energibesparelser i bygninger. Der foreslås afsat midler tilinformationskampagner mv., som skal være med til at sikre større energi-besparelser i forlængelseaf minimumskravene i bygningsreglementet og energimærkningen af bygninger.Det fremgår endvidere:Det er helt afgørende, at denne overgang (til vedvarende energi) skal understøtte velfungerendeenergimarkeder præget af konkurrence. Regler, tilskud og afgifter skal understøtte den mesteffektive anvendelse af vedvarende energi.Reducere anvendelsen af fossile brændsler med mindst 15 pct. ift. i dagEffektivt modvirke stigninger i det samlede energiforbrug, der skal holdes i ro.Energispareindsatsen forøges til 1,25 pct. årligt.Altså fremgår det af regeringens visioner, at det skal kunne betale sig at spare på energien - hvordanhænger det lige sammen med E.ONs nye prispolitik der straffer den der sparer og belønner den der
fråser jfr. ovenstående. Man kan samtidig spørge sig selv, om det er det rette signal at sende tilomverdenen, når Danmark til december 2009 skal være vært ved Klimatopmødet.Jeg bemærker endvidere, at det fremgår af Ankenævnet på Energiområdet afgørelse af 5. december2008, at prisfastsættelse eller ændringer heri skulle ske på baggrund af godkendt langtidsbudget.Nævnet bemærker i øvrigt også, der bør gives et varsel på mindst 6 måneder, således at nævnetspraksis om varsling af ugunstige ændringer også bør følge ved varsling af ændringer, der ikke ansesfor at være til ugunst. Efter det foreliggende, indfører E.ON de nye priser den 1. maj 2009 uagtet, atpriserne jfr. forbrugerbladet TÆNK april 2009 skriver, at E.ONs priser ikke er godkendt afEnergitilsynet, og at selskabets prisfastsættelser og leveringsbetingelser er taget op til nærmereundersøgelse.
På ovenstående baggrund vil jeg på vegne af Grundejerforeningen Asgård klage over E.ONs nyeabonnementsafgift ogforventer således:at enten det nuværende betalingssystem bibeholdes, ellerat der indføres et andet betalingssystem der tilgodeser den der har valgt atspare på energiforbruget til gavn for klimaet, miljøet og udledningen af CO2, ellerat det bliver muligt at dispensere for lokalplanens bestemmelser om tilslutningspligt,såledesat eksisterende tilslutninger får mulighed for at opsige fjernvarmeabonnementet medE.ON,ellerat det bliver muligt at lave om på fordelingen af prisstigningen, så en større del af detpåståede underskud fra E.ON’s drift af værket blev lagt på kvadratmeterafgiften i stedet forpå målerabonnementet.
Skulle jeg mod forventning ikke få medhold i min klage, ønsker jeg den videre klageadgang oplyst.
Venlig hilsen
Erling HjortErling Hjort,Formand,Grundejerforeningen Asgård.
Kopi til:E.ONKlima- og energiordførere i Folketinget.Ankenævnet på EnergiområdetEnergiklagenævnetFrederikssund AvisLokalavisen FjordbyerneFrederiksborg Amts Avis.