Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 301
Offentligt
691284_0001.png
691284_0002.png
691284_0003.png
691284_0004.png
691284_0005.png
691284_0006.png
691284_0007.png
691284_0008.png
Forsøgsvindmøllerved Esbjerg
Indkaldelse af ideer og forslagaugust 20071
Hvad er en VVM?Forkortelsen VVM står forVurderingafVirkningerMiljøet.VVM-reglerne for anlæg på land fremgår af Miljøministeriets bekendtgørelseom vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet(VVM) i medfør af lov om planlægning, bekendtgørelse nr. 1335 af6. december 2006. Reglerne sikrer, at bygge- og anlægsprojekter, der måantages at kunne påvirke miljøet væsentligt, kun kan realiseres påbaggrund af en såkaldt VVM-redegørelse.Inden VVM-redegørelsen bliver udarbejdet, indkaldes ideer og forslagtil det videre arbejde. Det kan f.eks. være ideer til hvilke miljøpåvirkninger,der skal tillægges særlig vægt og forslag om alternativer.VVM-redegørelsen påviser, beskriver og vurderer anlæggets direkte ogindirekte virkninger på- mennesker, fauna og flora- jordbund, vand, luft, klima og landskab- materielle goder og kulturarv, og- samspillet mellem disse faktorerRedegørelsen giver en samlet beskrivelse af projektet og dets miljøkon-sekvenser, som kan danne grundlag for såvel en offentlig debat somden endelige beslutning om projektets gennemførelse. VVM-redegørelsenoffentliggøres sammen med et tillæg til kommuneplanen.Kommuneplantillægget og VVM-redegørelsen udarbejdes i de fleste til-fælde af kommunalbestyrelsen. I nogle tilfælde varetager Miljøministerietslokale miljøcenter imidlertid opgaven. Det gælder bl.a. for opstilling afvindmøller på 150 m totalhøjde eller derover.
Indkaldelse af ideer og forslagForsøgsvindmøller ved EsbjergRedaktion og grafisk tilrettelæggelseMiljøcenter OdenseForside foto: Billede taget af Siemens Wind Power A/STekst:De fire vindmøller samt målemast i vandet, set fra kysten mod vest.Afstanden til nærmeste mølle er ca. 700 m.Udgivet august 2007 afMiljøcenter OdenseØrbækvej 1005220 Odense SØTelefon 72 54 45 00e-mail [email protected]www.ode.mim.dkOplag: 30CopyrightKort- og MatrikelstyrelsenISBN 978-87-92197-01-9
2
Forsøgsvindmøllerved Esbjerg
Indkaldelse af ideer og forslag august 2007Forslag til KommuneplantillægVVM-redegørelseSammenfattende redegørelseKommuneplantillæg
3
Baggrund ogbeskrivelserI efteråret 2006 nedsatte Rege-ringen, på baggrund af ønske fravindmølleindustrien, en tværmini-steriel arbejdsgruppe, som skulleundersøge mulighederne for ud-pegning af områder til afprøvningaf vindmøller med totalhøjder over150 m.De 4 vindmøllers ansøgte placering (røde markeringer) ved Måde sydøst for Esbjerg by.
Udviklingen af større og mere ef-fektive vindmøller medvirker til, atDanmark kan opfylde sine frem-tidige forpligtigelser på klimaom-rådet. I 2009 er der klimakon-ference i Danmark, og dermedbliver Danmark udstillingsvinduefor hele verden. Danmark er helt ifront på vindenergiområdet, hvil-ket fortsat skal være tilfældet. Forat fastholde denne førerposition,har vindmølleindustrien behovfor at afprøve nye mølletyper påland til sikring af en fortsat tek-nologisk udvikling.I februar 2007 offentliggjorde ar-bejdsgruppen 8 mulige områdertil opstilling af vindmøller medtotalhøjder op til 200 m i ”Rap-port fra den tværministerielle ar-bejdsgruppe om forsøgsmøller påland”.Et af de mulige 8 områder er ud-peget ved Måde ved Esbjerg Havn,hvor der i dag står et større antalmindre vindmøller.Esbjerg Kommune har udtalt sigpositivt om et fremtidigt projektmed nye vindmøller, hvor der itakt med opstilling af de nye møl-ler nedtages et antal af de mindremøller.4
Da der skal planlægges for vind-møller med en totalhøjde over 150 m,er det Miljøcenter Odense, som eransvarlig myndighed.Bag projektet står Bjarne Chri-stensen som bygherre og SiemensWind Power A/S som leverandør.De ønsker at opføre op til 4 for-søgsvindmøller med en totalhøjdeop til 200 m. Hertil eventuelt enmålemast/meteorologimast medsamme højde som vindmøllernesamt måle- og netslutningsanlæg.
efter idéfasen fortsat ønsker atfremme projektet, vil der blive ud-arbejdet et forslag til kommune-plantillæg med en VVM-redegø-relse. En VVM-redegørelse er enVurdering af projektets Virkningpå Miljøet. Formålet med redegø-relsen er at forbedre beslutnings-grundlaget ved at belyse projek-tets miljømæssige konsekvenserog mulige gener for naboer, naturog landskab, før der tages endeligstilling til projektet.Når forslaget til kommuneplan-tillæg og VVM-redegørelse er ud-arbejdet, vil Miljøcenter Odenseoffentliggøre dette materiale i 8uger. Derefter forelægges sagsma-terialet, inkl. bemærkningerne fraden offentlige høring, for EsbjergKommune. Først herefter tagerMiljøcenter Odense endelig stil-ling til, om projektet skal frem-mes. I så fald udsteder miljøcentretkommuneplantillæg. Sideløbendehermed udarbejder Esbjerg Kom-mune et forslag til lokalplan, somkan vedtages endeligt, når derforeligger et godkendt kommune-plantillæg.Vindmølleprojektet skal desuden
Planprocessen ogVVMFørste led i planlægningsprocessener dette idéoplæg, som over en pe-riode på 4 uger giver borgere, in-teresseorganisationer, foreninger,myndigheder og andre interes-serede mulighed for at fremsættesynspunkter og kommentarer medalternative forslag og ideer, såledesat flest mulige hensyn kan indgå iden videre planlægning.Såfremt Miljøcenter Odense, isamråd med Esbjerg Kommune,
Vindmøllerne set fra Nordby på Fanø med Esbjergværket til venstre. Afstanden til nærmeste mølle er ca. 6 km. Foto: Carl Jensen, SiemensWind Power A/S.
anmeldes til Esbjerg Kommune ihenhold til Lov om miljøgodken-delse. Anmeldelsen skal indeholdedokumentation for, at møllernekan overholde de lovbestemtestøjgrænser i forhold til omgivel-serne.
Projektets placeringOmrådet ligger i strandbeskyt-telseszonen umiddelbart sydøstfor Esbjerg ved Måde i et størreteknisk landskab domineret afvindmøller og industrianlæg. IRegionplan 2016 for det tidligereRibe Amt er området udpeget tilopstilling af vindmøller, hvor møl-lernes totalhøjde (navhøjde + vin-gelængde), normalt ikke må overstige100 m. Umiddelbart mod vest lig-ger industrihavnen med flere en-
keltanlæg på over 100 meters høj-de, herunder Esbjergværket meden skorsten på 250 meters højde.Det flade areal omkring anlægs-området domineres af vindmøl-legrupper og højspændingsanlæg.Nord for området ligger motor-vejsanlæg, jernbane, losseplads,samt Esbjerg Affaldsforbrænding.På selve anlægsområdet står i dagflere vindmøllegrupper med i alt16 møller, hvoraf de 14 møller for-ventes nedtaget i takt med opstil-ling af de nye møller.Udover de tekniske anlæg frem-står nærarealerne til møllerne modsydøst åbne og fri for bebyggelse ien afstand på op til 2,5 km. Modnord og nordvest ligger Esbjergsbymæssige bebyggelse i en afstandaf ca. 1 kilometer,men dog medenkelte boliger tættere på.
Det flade landskab omkring om-rådet er en del af marsken, somstrækker sig fra Skallingen nord-vest for Esbjerg og helt til dendansk-tyske grænse. Store dele afmarsken fremstår som engarea-ler med væsentlige naturværdier,blandt andet som fouragerings-arealer og hvilepladser for fugle.Opstillingsarealet grænser umid-delbart op til EU - naturbeskyt-telsesområdet Vadehavet.
Visualisering afprojektetStore møller har klare fordele fremfor små, da de udnytter vindener-gien bedre og har en mere roligomdrejningsrytme. Store møller5
har dog også den klare ulempe, atde kan ses tydeligt over store af-stande.Synligheden i forhold til landska-bet er et meget komplekst forhold,hvor elementer som landskabetsform, beplantninger, tekniske an-læg og andre vindmøller spillersammen med aktuel sigtbarhedsamt forhold som møllernes farve,refleksioner af lys m.v.Dette idéoplægs visualiseringerer vejledende for bedømmelse afde visuelle påvirkninger af denpåtænkte opstilling. I den efter-følgende VVM-redegørelse vil der
blive udarbejdet yderligere visua-liseringer, som skal belyse vind-møllernes synlighed fra forskelligelokaliteter, dels i nærområdet, delslængere væk.
VVM-redegørelsen vil indeholdeen vurdering af, hvordan - og ihvilket omfang – projektet kanpåvirke miljøet. Det drejer sigsærligt om:• landskabelig påvirkning• støj- og skyggepåvirkninger• påvirkninger på naturområdetDesuden vil redegørelsen inde-holde en vurdering af påvirknin-ger, såfremt møllerne flyttes ligeuden for strandbeskyttelseszonen,som er på 300 m.
Hvad fokuserer vipå i denne sagMiljøcenter Odense vil i samar-bejde med Esbjerg Kommune,Bjarne Christensen og SiemensWind Power A/S udarbejde enVVM-redegørelse, som beskriverog vurderer miljøkonsekvenserneaf etableringen af vindmøllerne.
Vindmøllerne og målemast set fra rundkørsel ca. 1 km nord for nærmeste mølle. Foto: Carl Jensen, Siemens Wind Power A/S.
6
Indkaldelse af forslag,ideer og synspunkterForslag, idéer og kommentarerskal sendes til:Miljøcenter OdenseØrbækvej 1005220 Odense SØNår idéfasen er slut, vil Miljøcen-ter Odense fastlægge hvilke emner,der skal arbejdes med, og dermedindgå i VVM-redegørelsen.
BorgermødeMiljøcenter Odense vil i forbindel-se med VVM-redegørelsen afholdeet offentligt møde om projektet,hvor der er mulighed for at høreom projektet og stille spørgsmål.Esbjerg Kommune, Bjarne Chri-stensen og Siemens Wind PowerA/S vil også deltage i mødet.
Hvis du vil vide mereom lovgivningen .....VVM-reglerne er fastlagt påbaggrund af et EU-direktiv.Dette er i Danmark indarbejdeti planloven* og i VVM-bekendt-gørelsen**Se www.retsinfo.dk*LBK nr.813 af 21. juni 2007 - Bekendtgø-
relse af lov om planlægning.**BEK nr. 1335 af 6. december 2006 - Be-kendtgørelse om vurdering af visse offent-lige og private anlægs virkning på miljøet(VVM) i medfør af lov om planlægning.
Vindmøllerne (til venstre i billedet) set fra Darumvej ved Sønderby. Afstanden til nærmeste mølle er ca. 3 km. Foto: Carl Jensen, SiemensWind Power A/S.
7
Deltag i debattenYderligere oplysninger kan fåsved henvendelse til:Miljøcenter OdenseØrbækvej 1005220 Odense SØTlf.nr. 72 54 45 00Forslag, ideer og kommentarersendes til samme adresse ellerpå e-mail;[email protected]mærket ’J.nr. Ode-200-00007’senest den 26. september 2007.
8