Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 249
Offentligt
666318_0001.png
666318_0002.png
Det Energipolitiske UdvalgChristiansborg Slot1240 København K
Frederiksgade 9 – 4690 HaslevTelefon56 20 30 00Telefax56 20 30 01www.faxekommune.dkDato03-04-2009Direkte telefon56 20 30 00Mail [email protected]
Barværksmarkernes høje fjernvarmepriserPå vegne af de kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer i E.ON’s forsyningsområde på Sjælland vilvi endnu engang gøre udvalget opmærksom på de strukturproblemer, der knytter sig tilbarmarksværkernes økonomi. De kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer henvendte sig vedskrivelse af 22. december 2008 til udvalget, desværre uden respons. Vi modtog en kvittering formodtagelsen den 6. januar 2009, underskrevet Gitte Ravn Jensen. Kvitteringsskrivelsen indeholdt enoplysning om, at”Deres henvendelse er omdelt til udvalgets medlemmer og stedfortrædere, så dehar mulighed for at gøre sig bekendt med den”.Vi havde forventet en konkret stillingtagen til henvendelsen, men kan ved kontakt til Gitte RavnJensen konstatere, at vi ikke kan forvente yderligere tilbagemelding end den allerede modtagnekvitteringsskrivelse.Vi besluttede derfor på det sidste bestyrelsesmøde torsdag den 26. marts 2009, at skrive til både DetEnergipolitiske Udvalg og til klima- og energiministeren, for at få en varig løsning for forbrugernetilsluttet barmarksværkerne. Forbrugerne har i de seneste år oplevet voldsomme stigninger i deressamlede årlige udgifter i forbindelse med deres tilslutning til varmeværkerne og varmeaftaget.Vi vil på vegne af de kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer i E.ON’s forsyningsområde påSjælland anmode Det Energipolitiske Udvalg om, at finde en varig løsning på barmarksværkernesfremtid i form af en gældssanering eller tilskudsordning, der kan bringe varmeudgifterne forforbrugerne ned på et niveau, der svarer til den gennemsnitlige udgift for varmeforbrugere iDanmark. Vi kan oplyse, at gælden i Terslev/Ørslev-værket i dag er cirka 20. mill. kr., svarende til ~50.000 kr. pr. ejendom, hvilket er den alt overskyggende årsag til den dårlige økonomi ibarmarksværket. En situation der er den samme for de andre værker vi har kendskab til og vi harsvært ved at tro, at det kun er gældende for værkerne på Sjælland.De grundlæggende problemer er, at barmarksværkernes struktur giver individuelle meget højeomkostninger ved opvarmning i forhold til de gennemsnitlige varmepriser i Danmark:Værkerne blev etableret efter opfordring fra folketinget grundet ønsket om anvendelse afnaturgassen fra Nordsøen.Der er tale om varmeforsyning til relativt få kunder i et stort geografisk område i landdistrikt.Det giver et stort ledningstab (46 %), selvom anlægget er anlagt med ledninger af højestestandard på anlægstidspunktet.Brændslet er naturgas, som over driftsperioden er blevet væsentligt dyrere end oprindeligtantaget.El-indtægterne er stagneret over de seneste år.
Nogle af forbrugerne er desværre begyndt at opsige den kollektive varmeforsyning hvor deter muligt, for at bruge andre varmekilder, herunder brændeovne og individuelolieopvarmning.Det klima- og miljømæssige i fjernvarmen minimeres væsentligt ved tilvalget af individuelleopvarmningsenheder.
Problemerne for forbrugerne er voldsomme, dels økonomisk for den enkelte familie/ejendom, dels forkommunernes mulighed for udvikling af landområderne og troen på det klima- og miljømæssigeperspektiv for fremtiden med individuelle opvarmningsenheder.Høje varmepriser er en særlig udfordring for mennesker på landet, når også boligpriserne falder. Vi erderfor som kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer meget foruroliget over denne udvikling, dertruer med at underminere den kollektive fjernvarme i landområderne.Vi har tidligere som nævnt fremsendt et brev til Det energipolitiske Udvalg i december 2008.Desværre uden respons eller stillingtagen fra udvalget. Vi vil derfor igen anmode udvalget om attage sagen op til revurdering og stillingtagen, således at der kan findes en varig løsning påproblemstillingen. Det er vores fælles anbefaling, at det sker i form af en gældssanering ellertilskudsordning, der kan bringe varmeudgifterne for forbrugerne ned på et niveau, der svarer til dengennemsnitlige udgift for varmeforbrugere i Danmark.De kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer i E.ON’s forsyningsområde på Sjælland ønsker derforforetræde for Det Energipolitiske Udvalg, da vi finder situationen aldeles uholdbar for forbrugerne ogudviklingen af landområderne.Vi ser frem til mødeindkaldelsen!
Med venlig hilsenPå vegne af de kommunalpolitiske bestyrelsesmedlemmer i E.ON’s forsyningsområde Sjælland fraFrederikssund, Hillerød, Egedal og Faxe kommuner.
René TuekærBorgmester