Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             25. marts 2009

J nr.              


I forbindelse med Vattenfalls overtagelse af Fynsværket fra Elsam, aftalte parterne, at den forpligtelse til at etablere kapacitet til afbrænding af yderligere halmmængder, som var pålagt Elsam efter elforsyningsloven, overgik til Vattenfall. Forpligtelsen, der indebærer, at Vattenfall skal etablere og drive et el- og varmeproduktionsanlæg med en årlig kapacitet til anvendelse af 150.000 tons halm, blev herefter af Energistyrelsen indføjet i Vattenfalls elproduktionsbevilling af 1. juli 2006. Det blev i den forbindelse tilkendegivet, at Vattenfall overtog forpligtelsen under samme økonomiske vilkår, som havde været gældende for Elsam.

Anlægget er nu opført som blok 8 på Fynsværket og ventes idriftsat snarest. Jeg skal derfor orientere Udvalget om, at jeg har til hensigt at give tilsagn om, at der ydes Vattenfall samme tilskud, som Elsam oprindeligt havde tilsagn om, dvs et tilskud på 100 kr. pr. anvendt ton halm, dog højst for en årlig mængde på 150.000 tons, jf. VE-lovens § 46, stk. 2, nr. 2.  

Herudover vil der blive ydet den støtte, som fremgår af VE-lovens § 46 stk. 2, nr. 1 og 3, dvs et pristillæg, der sammen med markedsprisen udgør 30 øre pr. kWh samt et pristillæg på 10 øre pr. kWh. Tillæggene ydes i 10 år fra idriftsættelsen. Der er ikke tale om nye pristillæg, men alene om udløsning af allerede aftalte støttebeløb, og der er således ikke tale om, at elforbrugerne pålægges nye PSO-udgifter.

Jeg anmoder udvalget om at bekræfte modtagelsen af denne skrivelse.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard