Glostrup onsdag d. 4. Marts 2009.

Folketingets Energipolitisk Udvalg

Glasindustrien anmoder om foretræde for at præsentere et forslag til et simpelt men effektivt virkemiddel, der såvel kan spare energi i eksisterende huse som sætte gang i håndværkere m.v..

I Danmarks eksisterende 3,5 millioner bygninger er der ca. 60 millioner kvadratmeter glas. Heraf er der anslået ca. en 1/3 energiruder og 2/3  almindelige termoruder.

Vi har tidligere deltaget i samarbejdet med myndigheder, akademikere, håndværkere og civilsamfundet i perioden 2000-2007 for at udfase almindelige termoruder i salgsleddet, og nu mener vi, at turen er kommet til at fremskynde udskiftninger af bestående energimæssigt forældede ruder i eksisterende bygninger, der normalt kun vil blive udskiftet over de næste 30 år.

Da ovennævnte samarbejde har virket godt, og energibesparelsesresultaterne har været tilfredsstillende, er der efter vores mening ingen grund til at ændre samarbejdsformen.

Hver bolig, der udskifter almindelige termoruder til energiruder, vil spare ca. 10% på varmeregningen samt opleve mindre træk fra kolde glasoverflader.

Der er ikke nødvendigvis behov for en vinduesudskiftning, blot en simpel udskiftning af ruderne, der kan udføres af en håndværker for ca. 1000 kr./ m2, eller ca. 25.000 kr. for et helt hus.

Kombinationen af et fremtidigt påbud om udskiftning af de teknisk forældede termoruder, tilskud til udskiftningens omkostninger samt kampagner og andre informationer vil utvivlsomt giver  resultater, og vi vil, som i den hidtidige samarbejdsaftale, gerne indgå en frivillig aftale med staten om at skabe et energibesparende resultat med konkrete, målbare mål.

Vi kan oplyse, at Dansk Industri og Dansk Byggeri er orienteret om vores initiativ og ser frem til at høre jeres holdning før de evt. igangsætter lignende samarbejdsinitiativer indenfor andre energibesparende muligheder i eksisterende huse, f.eks. tag- og gulvisolering, ventilation, m.v.

Vi kan endvidere oplyse, at også vores europæiske søsterorganisationer ser med interesse på denne danske model for et samarbejde mellem industri, myndigheder, og civilsamfundet for at skabe reelle energibesparelser i eksisterende huse, og at en kommende revision til bygningsdirektivet,  med fordel kunne basere sig på denne model i stedet for den eksisterende model baseret på beregninger og rapporter.

Med venlig hilsen,
PÃ¥ bestyrelsens vegne

 

 

Poul Thorsen

Forretningsfører