Uggelhuse den 26. februar 2009

 

Energipolitisk udvalg.

 

Situationen i Uggelhuse – Langkastrup varmeværk er anstrengt. Antallet af huse, som er til salg i området er støt stigende, samtidig er der langt imellem de huse, som bliver solgt, trods store prisnedsættelser. Dagligt får vi henvendelser fra familier, som er kommet i klemme grundet de store varmeregninger, samt børnefamilier, som ligger med to huse.

 

Vi har fået mange anvisninger fra politisk hold, som vi har efterkommet. Vi taler om samarbejde med andre værker. Daglig professionel drift. Ulønnet bestyrelsesarbejde. Driftoptimeringer på værkets drift. Overgang til det frie elmarked. Vi har indgået en to årig favorabel gaskontrakt. Alt dette har gjort, at vi i januar kunne nedsætte varmepriserne, selvfølgelig ikke nær nok, set i forhold til varmeværker indenfor syv kilometers afstand, som ikke benytter naturgas og laver elproduktion.

 

Vi har som bekendt, arbejdet med DAKA løsningen, omkring spildvarme. Denne mulighed faldt som bekendt. Vi har forsøgt, at få DAKA gjort interesseret i et spildvarme projekt, hvor DAKA kunne forsyne Assentoft med varme. Assentoft er et bysamfund på cirka 3000 indbyggere. Byen er i forvejen forsynet med individuelle gasfyr. Vi har interesseret fulgt med i brevvekslingen mellem vor Energiminister og kommunerne, om at konvertere fra naturgas til fjernvarme. Vi tænker her på spildvarmen. Vi har i dag modtaget en henvendelse fra DAKA, som må konstatere, at de ikke er i stand til at bruge midler til at udarbejde et projekt på dette område.

 

Når vi nu henvender os til Jer, så er det fordi det haster. Vi har brug for en løsning fra centralt hold, der vil kunne afhjælpe situationen for de værst stillede barmarksværker. Som situationen er, udsættes bestyrelsen i vores værk for angreb fra frustrerede brugere, som søger, at benytte en byretsdom fra Ålborg, som omhandler Vindblæs varmeværk, for at slippe for de faste udgifter.

 

I øjeblikket går der en bølge gennem vores små bysamfund, hvor utilfredse brugere installerer pillefyr og varmpumper, i sikker tiltro til, at de kan slippe for den faste afgift. Vi føler os overbevidst om, at byretsdommen fra Vindblæs ingen betydning har, men skaden er sket. Disse brugere overtager ikke mere varme. De fremtidige generalforsamlinger bliver domineret af skænderier mellem disse utilfredse brugere, samt den kreds der i forvejen, kører sager mod værket.

Disse brugere udmeldte sig i forbindelse med indførsel af forblivelsespligt i 2003.

 

Vi er desperate, vi har brug for en hurtig afklaring. Bliver disse barmarksværker konkurrence dygtige, eller er det en fortsat nedadgående kurve, med afvikling af lokalsamfundene som resultat.

Vi kan meget nemt ende i den situation, at bestyrelsen må gå, og der ikke kan findes et alternativ, så driften af værket må klares af den ansvarlige kommune.

Vi undrer os over, at kommunerne ikke har pligt til at udarbejde en varmeforsyningsplan og følge op på den. Det burde nok have været indført, da man sammenlagde kommunerne. I disse tider, hvor energipolitikken er i centrum. Vi tænker på det kommende topmøde. Det kunne være et vigtigt redskab for ministeren for at få kommunerne til aktivt at bruge ressourcer på dette område.

 

 

 

På Uggelhuse – Langkastrup kraftvarmeværks vegne

Bo Johannessen Karsten Andersen