13. Dispensation fra tilslutningspligt for fjernvarme
13.03.00P00 - 2008/17371

Sagsfremstilling
Hillerød Kommune modtager løbende forespørgsler og dispensationsansøgninger vedrørende tilslutningspligt til fjernvarmeforsyningen i Skævinge.

Hvis en ejendom er tilsluttet fjernvarmeforsyningen, og der ikke er tinglyst en deklaration, eller hvis ejendommen ikke er omfattet af en lokalplan, der forudsætter fjernvarmetilslutning, er det alene fjernvarmeselskabets bestemmelser vedrørende tilslutningspligt der gælder.

De fremsendte forespørgsler og dispensationsansøgningerne vedrører ejendomme, som enten er pålagt tilslutningspligt ved tinglyst deklaration eller omfattet af lokalplan indeholdende bestemmelse om tilslutning til kollektiv varmeforsyning. En eventuel dispensation skal således meddeles af Hillerød Kommune. Derudover skal ejer af ejendommen selv aftale/afklare kontraktuelle forhold jævnfør fjernvarmeselskabets bestemmelser.

Dispensation fra tilslutningspligt ved nybyggeri.
Jævnfør Planlovens § 19, stk. 4, gælder, at kommunalbestyrelsen skal dispensere fra en lokalplans bestemmelser om tilslutning til kollektivt varmeforsyningsanlæg som betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse, når bebyggelsen opføres som lavenergibebyggelse.
Jf. planlovens § 21 a fremgår det, at ved lavenergibebyggelse forstås bebyggelse, der på tidspunktet for ansøgningen om byggetilladelsen opfylder de energirammer for energiforbrug for lavenergibygninger, der er fastsat i bygningsreglementet.

Kort om bygningsreglementets krav (BR08-krav):
Af bygningsreglementet, kap. 7 "Energiforbrug" fremgår det, at for nye bygninger må luftskiftet gennem utætheder i klimaskærmen ikke overstige 1,5 l/s pr. m² opvarmet etageareal ved trykprøvning med 50 Pa.
En bygning er lavenergibygning, klasse 1, når det samlede behov for tilført energi til opvarmning, ventilation og køling og varmt brugsvand pr. m² opvarmet etageareal ikke overstiger 35 kWh/m² pr. år plus et tillæg (1100/Areal "kWh/m²").
En bygning er lavenergibygning, klasse 2, når det samlede behov for energi ikke overstige 50 kWh/m² plus et tillæg (1600/Areal "kWh/m²)".
Endvidere fremgår det, at de enkelte bygningsdele i klimaskærmen (dvs. bygningsdele der omslutter det opvarmede etageareal) mindst skal isoleres til værdierne i bygningsreglementets kapitel 7.5.

Dispensation fra tilslutningspligt ved ny og eksisterende bebyggelse.
Jævnfør "Bekendtgørelse om tilslutning mv. til kollektive varmeforsyningsanlæg" fremgår det af § 17, stk. 1, at kommunen i særlige tilfælde kan beslutte, at nye eller eksisterende ejendomme, der er pålagt tilslutningspligt, kan fritages for tilslutning til kollektiv varmeforsyning. Begrebet "særlige tilfælde" er ikke uddybet i bekendtgørelsen eller tilhørende vejledninger.
Bekendtgørelsen foreskriver endvidere jf. § 17, stk 2, at folkepensionister skal fritages for tilslutningspligten efter ansøgning til kommunen. Endvidere fremgår det af § 17, stk. 3, at kommunalbestyrelsen skal meddele dispensation fra tilslutningspligt for ny bebyggelse, der opføres som lavenergibygning.

Prisstrukturen for varmeforsyning.
Den primære årsag til, at borgerne søger dispensation fra tilslutningspligten er, at de mener, at de kan spare mellem 10.000 - 20.000 pr. år ved at skifte fra fjernvarme til en alternativ opvarmningsform, som f.eks. solfangere, varmepumper, træpillekedler (CO2 neutralt).
Problematikken med tilslutningspligt og høje fjervarmepriser er forelagt klima- og energiministeren. Conni Hedegard har den 21. oktober udtalt, at regeringen har forpligtet sig til at iværksætte en analyse af tarifstrukturen med henblik på at skabe nye incitamenter til at reducere energiforbruget. Spørgsmålet om tariffernes sammensætning af forbrugsafhængige og forbrugsuafhængige elementer vil være centrale i analysen.
Tarifanalysen gennemføres af et tværministerielt udvalg. Endvidere oplyser ministeren, at jævnfør energiaftalen vil forligskredsen blive forelagt et oplæg til drøftelse inden 1. marts 2009.

Jf. artikel i bladet Ingeniøren har Energitilsynet sat energiselskabet E-ON under tilsyn efter flere klager over voldsomme stigninger i de faste varmeafgifter. Undersøgelsen skal vise om E-ON bryder varmeforsyningsloven.

Konsekvenser ved dispensation fra tilslutningspligten.
Fjernvarmeforsyningerne drives efter "hvile i sig selv" princippet, hvilket betyder at selskaberne kun må fakturere driftsomkostningerne til forbrugerne. Selskaberne må således ikke udstede fakturer, som giver selskabet en fortjeneste eller en kapitalforrentning. Det vil sige, at alle forbrugere af fjernvarme i fællesskab skal finansiere driften af forsyningen, og hvis én forbruger melder sig ud, som følge af en fritagelse fra tilslutningspligten, vil de resterende forbrugere blive belastet med en større forholdsmæssig andel af de faste omkostninger ved værkets og distributionsnettets drift. Konsekvensen er, at det bliver dyrere for de forbruger som er tilsluttet, hvis der bliver færre tilsluttede forbruger.
I følge E-ON's beregninger, vedlagt som bilag, fremgår det, at et standard hus på 130 m² i 2008/09 vil have en gennemsnitlig varmeudgift på ca. 23.000 kr/år.

For den enkelte forbruger kan det være økonomisk fordelagtigt at blive fritaget fra tilslutning til kollektiv fjernvarme og konvertere til alternativ opvarmning. Borgere i Skævinge har oplyst, at de vil spare mellem 10.000 - 20.000 kr. pr år.
Flere af de borgere, der ønsker fritagelse for tilslutningspligten, er børnefamilier, som har tilkendegivet, at besparelsen er de penge de "mangler" i budgettet for at få hverdagen til at hænge sammen.

Hvis eksisterende bygninger skal opnå en dispensation bør disse sidestilles med nybyggeri mht. energiforhold. Bygningen skal altså opfylde kravene til lavenergibygninger jævnfør bestemmelser i bygningsreglement BR08, energiforbrug herunder bestemmelser vedrørende isolering og trykprøvning af bygningen.

Byg og Beredskab vurderer, at mange af de eksisterende bygninger sandsynligvis ikke umiddelbart kan opfylde bygningsreglementets krav til energiforbrug og tæthed.

Retsgrundlag                     
Planloven

Bilag
Bilag, der ligger i sagen:
Redegørelse fra E-ON dateret 16. december 2008

Indstilling
Teknik Planlægning anbefaler, at Teknisk Udvalg meddeler afslag til ansøgninger om dispensationer vedr. tilslutningspligt til fjernvarme uanset om boligen efterisoleres og der opsættes/installeres alternative opvarmningsform som f.eks. solfanger, varmepumper, træpillekedler mm.

Beslutning

??