Notat

 

 

 

 

 

 

 

redegørelse for arbejdet i EU på klima- og energiområdet i første halvår af 2009

6. januar 2009

J.nr. 1002-0026

Ref. ansam/hamak

 

 

Side 1/2

Det tjekkiske formandskab har meldt tre overordnede hovedprioriteter ud for det kommende halve år: Udvikling af det indre marked for at sikre EU’s konkurrencedygtighed, styrket udenrigspolitisk samarbejde og endelig klimaforandringer og energisikkerhed. Sidstnævnte hovedprioritet forventes at omfatte nedenstående emner.

 

1. Klima- og energipakken

Vedtagelse af første læsningsenigheden for klima og energipakken i december 2008 forventes at blive fulgt op i begyndelsen af det tjekkiske formandskab med en gennemarbejdning af teksten samt vedtagelse af formel enighed i Rådet. Herudover må det formodes, at Kommissionen efter den formelle vedtagelse tager fat på en del af det komité arbejde, som er en forudsætning for at implementere pakken.

 

2. Forberedelse af COP 15 herunder finansiering

Spørgsmålet om finansieringselementer i en fremtidig international aftale er sat på dagsordenen for miljørådsmødet den 2. marts og DER den 19.-20. marts 2009. Grundlaget for drøftelsen vil være en meddelelse, som Kommissionen forventes at fremlægge ultimo januar 2009. Det er forventningen at meddelelsen vil dække et bredere spektrum af temaer i forberedelsen af COP 15, og det må således også forventes, at behandlingen af COP 15 på både rådsmødet og DER i marts bliver bredere. Ud over miljørådsmødet i marts er der programsat rådsmøde den 25. juni, hvor klimaforandringer ligeledes er på dagsordenen.

 

3. Klimatilpasningsstrategi

Det forventes, at Kommissionen i løbet af det tjekkiske EU-formandskab vil fremlægge en hvidbog om klimatilpasning. Kommissionen offentliggjorde en grønbog i juli 2007, som hvidbogen sandsynligvis vil være en udbygning af. Emnemæssigt forventes fokus i hvidbogen at være på vand, biodiversitet og infrastruktur.

 

4. Anden strategiske energiredegørelse, energisikkerhed

Det kommende tjekkiske EU-formandskab støtter generelt et større fokus på energisikkerhed, og det er derfor også et emne, som kommer til at udgøre en af hovedprioriteterne under det tjekkiske formandskab. Udgangspunktet herfor er Kommissionens anden strategiske energiredegørelse, der blev fremlagt i november 2008. Den anden strategiske energiredegørelse vedrører både forsynings- og forbrugsdimensionen af energisikkerhedsspørgsmålet – herunder hhv. vedvarende energi og energieffektivitet.

Efter planen skal der vedtages rådskonklusioner om 2. Strategisk Energiredegørelse på energirådsmødet den 19. februar. På DER i marts vil Tjekkiet afsætte tid til særligt at diskutere EU’s fremtidige energiudbud og -efterspørgsel, EU's energiinfrastruktur og eksterne energirelationer.

5. Energieffektivitet

På Energirådsmødet den 11.-12. juni skal en række forslag om fremme af energieffektivitet behandles. Det drejer sig om mærkning af og produktinformation om energirelaterede produkter, en revision af bygningsdirektivet og et forslag om mærkning af dæk.

6. Olie og gas

På Energirådsmødet den 19. februar behandles et forslag om at påbyde medlemslandene at opretholde minimumslagre af olie mv. Herudover forventes behandling af en evaluering om sikring af gasforsyning.