Uggelhuse den 12 januar 2009

 

 

 

 

 

 

 

Til Energipolitisk udvalg.

 

Vi er i fuld gang med at driftoptimere vores kraftvarmeværk, som du har anbefalet os. Vi har indgået et samarbejde med to andre varmeværker, som bliver drevet professionelt.

Vi må erkende, at der tilsyneladende ikke er økonomi i, at gå ind i det frie elmarked. Vi er i øjeblikket i gang med at forberede værket til brug af el til opvarmning i lavlastperioder, så disse forhold er i orden, hvis priserne ændrer sig. Vi vil desuden få en mere stabil energisituation, hvis der sker noget med gasleverancerne.

Når vi nu henvender os endnu engang, så er det fordi, vi mener, at der er behov for, fra centralt hold en ændring af afgiftsforholdene. Samtidig bør gassen løses fra oliepriserne, når den skal bruges til elproduktion. Vi har for nyligt forhandlet en rigtig god gaskontrakt hjem, som skaber en foreløbig arbejdsro for varmeværket, men vi er utrolig sårbare, og har mere end svært ved at tiltrække nye kunder. Derimod har vi flere brugere, som benytter ethvert påskud, som f. eksempel den nyligt afsagte dom i byretten i Ålborg den 5 januar 2009, i forbindelse med fusionen mellem Vindblæs og Løgstør varmeværk, til at aflevere skriftlige udmeldelser.

Kollektiv varmeforsyning med strømproduktion for øje, burde være så attraktiv, at det kan konkurrere med andre brændselskilder. Vi tænker især på de værker, som har frit brændselsvalg.

Vi har for nylig fået udarbejdet projekt redegørelse vedrørende brug af spildvarme fra DAKA.

Som vi også har nævnt for dig tidligere, har DAKA en spildvarmeproduktion, som kunne opvarme 2600 husstande dagligt, men til trods for dette, er samfundsværdien af strømproduktionen sat så højt, at projektet ikke er samfundsøkonomisk rentabelt for de to små landsbyer Uggelhuse og Langkastrup. Situationen kunne være anderledes, såfremt den nærliggende Assentoft med 2500 indbyggere var med. Denne by er i øvrigt også udlagt til naturgas. Vi kunne med dette projekt have givet vore forbrugere en meget billigere varme uden udsving, og med en reducering af CO2 udslippet som bi gevinst. Derudover kunne det have betydet, at resten af boligmassen herude ville blive tilsluttet varmeværket ganske frivilligt.

Det kunne i høj grad være interessant rent samfundsøkonomisk, at finde ud af hvor mange virksomheder der på grund af statsafgifter på spildvarme på 32 procent og derved bliver et uinteressant investeringsobjekt.

Vi ved, at regeringen vil reducere boligmassen energiforbrug. Det kunne være oplagt at kigge på industriens muligheder for at benytte spildvarme til eget forbrug og til den private boligmasse.

Den teknologi der vil brugt til at udvikle spildvarmen, kunne med fordel eksporteres, og give dansk industri et grønt image.

 

Med venlig hilsen

 

 

Karsten Andersen

Bo Johannessen

Uggelhuse-Langkastrup kraftvarmeværk