Det Energipolitiske Udvalg 2008-09
EPU Alm.del Bilag 114
Offentligt
Udenrigsministeriet
Medlemmerne af Folketingets Europaudvalgog deres stedfortrædere
Asiatisk Plads 2DK-1448 København KTelefon +45 33 92 00 00Telefax +45 32 54 05 33E-mail: [email protected]http://www.um.dkGirokonto 3 00 18 06Kontor
Bilag
Journalnummer
1
EUK
12. januar 2009
På baggrund af den reducerede gasforsyning til Europa som følge af gas-striden mellem Rusland og Ukraine, har det tjekkiske EU-formandskabindkaldt til ekstraordinært rådsmøde (energi) den 12. januar 2009. Pårådsmødet vil der være en udveksling af synspunkter. Der lægges op tilvedtagelse af rådskonklusionerBaggrunden for Ruslands afbrydelse af gasleverancerne til Ukranie bun-der i uenighed om prisen for levering af gas pr. 1. januar 2009, uenighedom restancer for tidligere gasleverancer samt uenighed om prisen fortransit af gas gennem Ukraine.Som følge af uenighed mellem de to lande reducerede det russiske Gaz-prom pr. 1. januar 2009 gasforsyningen svarende til Ukraines gasforbrug.Gazprom beskyldte endvidere Ukraine for at ”stjæle” dele af transitgas-sen til EU til eget forbrug. Ifølge ukrainske myndigheder reduceredeGazprom imidlertid gasmængden så meget, at det gik ud over transitleve-rancerne, hvorfor Ukraine har været nødsaget til at supplere transitgassentil EU-lande fra egne lagre. Gazprom har øget gasforsyningerne til EU-lande via Belarus, men langt fra i et omfang, der kan kompensere forreduktionen via Ukraine.Rusland afbrød den 6. januar 2009 helt gasforsyningerne til Ukraine,hvilket forværrede konflikten betydeligt. Tolv medlemslande modtagernormalt russisk gas via Ukraine. I øjeblikket er der ikke klarhed over,hvor meget disse leverancer reelt er reduceret, men særligt Slovakiet, Un-garn, Tjekkiet, Rumænien, Bulgarien, Polen og Grækenland er hårdtramt. Bl.a. har Slovakiet og Ungarn indført rationering af gasforsyningentil virksomheder, idet forsyningen til husholdninger og hospitaler priori-teres. Polen er dog delvist blevet kompenseret gennem øgede leverancervia Yamal-ledningen fra Hviderusland.
2
Kommissionen opfatter, med støtte fra medlemslandene, konflikten mel-lem Rusland og Ukraine som et kommercielt anliggende. Det tjekkiskeformandskab og Kommissionen har i en fælles erklæring meddelt, at si-tuationen er uacceptabel for EU og krævet at forsyninger til EU straksgenoptages.Udenrigsministrene har på deres uformelle rådsmøde den 8. januar ved-taget en erklæring om gasstriden.Kommissionen og formandskabet har i weekenden 10.-11. januar forsøgtat få en aftale i stand med Rusland og Ukraine. Det er ikke lykkedes at fåbegge parters tilslutning.Danmark er selvforsynende med naturgas, men gasforsyningsafbrydelsenhar skabt en alvorlig situation for andre lande i Europa. Regeringen læg-ger derfor stor vægt på, at Rusland og Ukraine får løst krisen så hurtigtsom muligt, så gasleverancerne til Europa kan genoprettes.Regeringen støtter, at man her og nu fra EU’s side undersøger mulighe-derne for koordinerede tiltag, der kan medvirke til at imødegå konse-kvenserne af de reducerede gasleverancer.Regeringen finder, at gasstriden bekræfter nødvendigheden af at priorite-re forsyningssikkerhed højt i EU samt at reducere Europas afhængighedaf olie og gas, bl.a. i kraft af øget energieffektivitet og øget brug af alter-native energikilder som vedvarende energi.Regeringen er dog af den opfattelse, at det ekstraordinære rådsmøde skalfokusere på den akutte situation, og finder derfor, at nødvendige tiltag pålængere sigt bør drøftes på et ordinært rådsmøde.Til orientering for udvalget vedlægges samlenotat om sagen.