Dato:        7. januar 2008
                                                                                       J.nr.:               Â
                                                                                       Sagsbeh.:      Â
                                                                                                               Â
                                                                                                               Â
                                                                                                               Â
Notat om statsministerens samråd. Besvarelse af samrådsspørgsmål I og D i Europaudvalget og Energiudvalget den 17. december 2008.
Statsministeren anførte følgende:
· Regeringen har ikke planer om at genåbne energiaftalen eller loven om vedvarende energi, der indgår i aftalen. Der er behov for arbejdsro til at gennemføre aftalen, og man bør ikke sende politiske signaler, som kan skabe usikkerhed og tvivl om dansk energipolitik.
· Regeringen har en langsigtet målsætning om et samfund, der er helt uafhængigt af fossile brændsler. Regeringen vil gennemføre ambitiøse og fokuserede reformer på centrale områder, herunder en grøn skattereform, gøre Danmark til et vækstcentrum for grøn teknologi og stå i spidsen for arbejdet med at få en international klimaaftale i København.
· Regeringen har allerede præsenteret og vil i de kommende måneder præsentere flere grønne udspil:
o I december 2008 blev et grønt transportudspil præsenteret, der som det første nogensinde vil vende stigningen i transportens CO-2-udslip til et fald.
o I begyndelsen af 2009 vil regeringen præsenteret et nyt grønt reformudspil på miljø- og fødevareområdet. Det vil blandt andet indeholde skærpede krav til landbruget og nye vækstmuligheder.
o I begyndelsen af 2009 vil regeringen fremlægge en strategi for reduktion af energiforbruget i nye og eksisterende bygninger.
o Regeringen vil foreslå partierne bag globaliseringsaftalen, at en meget betydelig del af de ufordelte globaliseringsmidler målrettes den grønne vækstvision.
o Regeringen har endvidere nedsat klimakommissionen, som giver et solidt grundlag for en langsigtet klimapolitik.
· Regeringen vil herudover gennemføre en grøn skattereform, der både gør det mere attraktivt at yde en ekstra indsats og tage et arbejde og øger incitamentet til at spare på energien.
· Grøn vækst er en national opgave, og regeringen vil i forbindelse med de konkrete udspil invitere til et bredt samarbejde. Nøgleordene for regeringens tilgang er et højt ambitionsniveau, konkrete og troværdige løsninger og tryghed i gennemførelsen.Â
· Regeringen vil også arbejde målrettet i EU og i andre internationale organisationer for at understøtte udviklingen i retning af lav-emissions samfund. EU’s klima- og energipakke giver en særdeles god ramme for arbejdet.
· Fra dansk side hilser man det velkomment, at Kommissionen også har vist fokus på energisikkerhed og energisolidaritet ved at fremlægge en handlingsplan. Danmark vil arbejde for konkrete fingeraftryk i forhold til et styrket EU-fokus på energieffektivitet, styrket energidiversificering samt større satsning på forskning i energieffektivitet og vedvarende energi inden for EU’s forskningsprogrammer.
· Regeringen vil arbejde for en ambitiøs FN-aftale, der sikrer de nødvendige indsatser for at løse klimaproblemet. Der er behov for et engagement af stats- og regeringschefer. Statsministeren er i nær kontakt med FN’s generalsekretær, og det er forventningen, at der inden for få måneder indkaldes til møde i en kernegruppe af stats- og regeringschefer.
· Det videre arbejde frem mod konferencen i København vil fokusere på tre hovedudfordringer: fordelingen af reduktioner, hvor de rige lande må gå forrest, udvikling og finansiering af mekanismer for landenes overgang til bæredygtig udvikling samt tilvejebringelse af midler til de fattigste udviklingslandes klimatilpasning.
· Der forventes et stort og positivt amerikansk engagement. En aftale vil i sidste ende afhænge af en fælles forståelse mellem USA, Kina og EU. EU spiller således en væsentlig rolle som den region, der kan drive forhandlingerne fremad.