Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del Spørgsmål 69
Offentligt
651885_0001.png
651885_0002.png

Boligudvalget

Til:

Dato:

Velfærdsministeren6. marts 2009
Udvalget udbeder sig ministerens besvarelse af følgende spørgsmål:BOU alm. del

Spørgsmål 69

Idet der henvises til ministerens svar på spørgsmål 37 – BOU – alm. - del, hvorafdet fremgår at ”… skal kommunerne som led i dokumentationsprojektet forældreområdet årligt indberette den gennemsnitlige ventetid på en plejebolig elleren plads på et plejehjem. Danmarks Statistik vil dermed i 2010 offentliggøre enoversigt over de gennemsnitlige ventetider til anvisning af plejeboliger ogplejehjemspladser fordelt på kommuner. Hvis der skulle vise sig at væreproblemer med overholdelsen af plejeboliggarantien i konkrete kommuner, harjeg endvidere mulighed for at indhente en detaljeret opgørelse over ventetiderne idisse.” bedes ministeren oplyse om, det er tilfredsstillende at vente til 2010,førend der bliver indhentet oplysninger fra kommunerne om overholdelsen afregeringens plejeboliggaranti, som trådte i kraft i 1. januar 2009?

Spørgsmål 70

Af statistikken på Velfærdsministeriets egen hjemmeside fremgår det, at dertrods stigende behov kun er givet tilsagn om 2.218 ældreboliger i 2007-08, mendet er ikke opgjort, hvor mange af disse tilsagn, der reelt er resulteret i opførelseaf nye ældreboliger. Mener ministeren ikke, at det allerede nu er relevant atindhente detaljerede oplysninger fra kommunerne om ældre medborgeresventetider til plejeboliger, idet KL’s opgørelse, som er refereret i Jyllands PostenVest 17. september 2007, side 5, viser, at 30 ud af landets 98 kommuner på dettidspunkt vurderede at de ville få problemer med at overholdeplejeboliggarantien?

Spørgsmål 71

I Jyllands Posten, 17. september 2007, Side 5, refereredes en undersøgelseblandt landets kommuner fra Kommunernes Landsforening, at 30 af landets 98kommuner var berørt at byggestoppet af almene plejeboliger. Det drejede sig omkommunerne: København, Frederiksberg, Allerød, Ballerup, Brøndby, Dragør,Gladsaxe, Glostrup, Helsingør, Hørsholm, Ishøj, Lyngby-Taarbæk, Kalundborg,Køge, Odsherred, Fredericia, Kolding, Middelfart, Odense, Vejle, Ærø, Horsens,
1/3
Odder, Samsø, Silkeborg, Århus, Hjørring, Læsø, Aalborg og Rudersdal.Vilministeren på den baggrund- tage initiativ til at indhente opgørelser over ventetiderne for ældre der er visiterettil en plejebolig fra alle landets kommuner her og nu i marts 2009?- her og nu i marts 2009 tage initiativ til at indhente opgørelser over ventetidernefor ældre der er visiteret til en plejebolig fra de 30 kommuner, som JyllandsPosten nævnte den 17. september 2007, side 5?

Spørgsmål 72

Ministeren bedes oplyse, om de i Jyllands-Posten nævnte kommuner overholderregeringens plejeboliggaranti pr. 1. marts 2009, jf. artikel i Jyllands-Posten, 17.september 2007, side 5.

Spørgsmål 73

I forlængelse af satspuljeforliget fra 2005, hvor plejeboliggarantien blev aftalt,bedes ministeren redegøre for om der på baggrund af udligningsreformen harværet drøftelser med satspuljepartierne fra 2005, som det blev aftalt i forliget,hvorvidt nogle kommuner vil have særligt vanskeligt ved at overholde regeringensplejeboliggaranti fra og med 1. januar 2009?

Spørgsmål 74

Hvis ministeren kan bekræfte, at der på baggrund af udligningsreformen harværet drøftelser med satspuljepartierne fra 2005, om hvorvidt nogle kommuner vilhave særligt vanskeligt ved at leve op til plejeboliggarantien fra 1. januar 2009,bedes ministeren redegøre for, hvad ministeren har konkluderet på baggrund afdrøftelserne. Der henvises i den forbindelse til, at det af SATSpulje-forligetindgået 27. oktober 2005 fremgår: ”I perioden 2006-2009 afsættes der i alt 536,3mio. kr. til delvis finansiering af garantien. Satspuljepartierne vil på baggrund afudligningsreformen drøfte, om nogle kommuner vil have særligt vanskeligt ved atleve op til plejeboliggarantien fra 1. januar 2009.”

Spørgsmål 75

Hvad synes ministeren om at formanden for Kommunernes LandsforeningsTeknik- og miljøudvalg, Jens Stenbæk fra Partiet Venstre, ifølge Jyllands Postenerkender, at op mod hver anden kommune får problemer med at leve op tilplejeboliggarantien? Der henvises til artiklen ”Byggeri til ældre gået i stå”, fraJyllands-Posten 1. november 2008.

Spørgsmål 76

Hvilke skridt vil ministeren tage for at sikre, at ældre, der er visiteret til enplejebolig, kan flytte til en tidssvarende plejebolig inden for plejeboliggarantiensfrist på to måneder?
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Jensen (S).Svaret bedes sendt elektronisk til spørgeren på[email protected]og til[email protected].
På udvalgets vegne
Nanna Westerbyformand.
1/3