Boligudvalget 2008-09
BOU Alm.del Spørgsmål 124
Offentligt
Anita KnakkergaardForbindelsesvejen 1279400 Nørresundby12. maj 2009
Kære Anita Knakkergaard
Jeg håber, at man kan tage en sag op, som jeg finder temmelig problematisk.Min kone og jeg har en lejlighed, som skulle have været solgt, men som vi valgte at udleje, ligesom masseraf andre almindelige mennesker i Danmark gør, hvis de har 2 boliger i et dårligt marked, skal påudenlandsrejse ell. lign.Vi finder et pænt ung par, der er meget tilfredse med den totalt istandsatte lejlighed og lejen. Viunderskriver en lejekontrakt begrænset til 2 år, da vi håber markedet har rettet sig da, så vi kan sælgeigen.Alle er glade !!Ca 8 måneder senere har parret formentlig mødt en, der foreslår dem "lige at prøve lejen" vedhuslejenævnet. Det resulterer i en nedsættelse, fra 9.500 til 7.900 og tilbagebetaling af for meget indbetaltindskud og depositum.Nu er vi ikke glade!Det kommer til at koste os over 50.000 kroner. Og lejer sidder storgrinende tilbage, fordi nogen har laveten regel, man som lejer skal være nærmest idiot for ikke at prøve pr. automatik!Ved samtale med huslejenævnet sagde de, at de pga lejlighedens stand, gav lejen alt, hvad de kunne, menat 7.900 var det højeste de kunne strække til med dette nævns regler. De finder selv loven dybt uretfærdigfor det private lejemarked, og at loven slet ikke var ment til dette, men til det store professionelle marked.Samtidig er reglerne ikke ens, men lagt an på skøn, og f.eks skulle Frederiksberg bruge en andenberegningsform, der kan sætte lejen højere. Nævnet oplyste, at de konstant render ind i disse sager medprivate, som ikke burde rammes af denne lov, fordi de fleste lejer ud til deres aktuelle omkostninger forblot at være skadefri. Problemet er, at de sammenligningslejligheder nævnet bruger til skøn, intet har atgøre med private boliger og priser på disse, men er baseret på en helt anden økonomi, og dermed erbilligereFor at føje spot til skade, skal vi nu også betale omkring11 % (!)i rente på de penge, som skaltilbagebetales. Det skyldes, at man betragter det som en morarente, altså en slags strafrente til udlejer!
Der forekommer at være noget fuldstændig pivende galt med de her regler!Og de gælder ikke engang for det offentlige, idet almennyttige boliger er undtaget klagemulighed.Det kan ikke være rigtigt, at almindelige mennesker, der indgår aftaler indbyrdes skal rammes af dette.Der er tale om en almindelig aftale mellem almindelige mennesker, og så vidt jeg ved det eneste sted, hvorman kan forlange prisen nedsat på en vare med tilbagevirkende kraft og morarenter. Havde visolgtlejligheden til evt "overpris" havde vi bare været gode sælgere, og der havde ikke været noget at klageover.
C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@D00B6FA6\@[email protected]
-2-
Men her er vi på et helligt lejemarked med regler, der hører hjemme på Pelle Erobrerens tid med ondebolighajer og ikke svarer helt til 2009 boligsituationen med overskud af boliger.
Jeg ser meget gerne, at Dansk Folkeparti slår et slag for at fjerne denne vanvittige regel, og hører gernedine kommentarer.
Med venlig hilsen
Jan GindrupFrølundsvej 132850 Nærum
Se:http://www.nationalbanken.dk/DNDK/minfo.nsf/(sysPrintViewDefault)/Morarenteprocesrente!OpenDocument&popUpWindow+CloseWindow+PrintIcon
C:\DOCUME~1\WEBUDV~1\LOCALS~1\Temp\BCL Technologies\easyPDF 5\@BCL@D00B6FA6\@[email protected]