Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 210 (Alm. del), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 26. november 2008. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).

 

 

 

Brian Mikkelsen

/

 Lars Hjortnæs

 


Spørgsmål nr. 210 fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, om det er muligt for private boligforeninger at opsætte videoovervågningskameraer for at forhindre kriminalitet?”

 

Svar:

 

Tv-overvågning reguleres bl.a. af tv-overvågningsloven og persondataloven. Tv-overvågningsloven indeholder bl.a. regler om privates, herunder boligforeningers, tv-overvågning. Loven fastsætter, at privates tv-overvågning af gade, vej, plads eller lignende område, som benyttes til almindelige færdsel, som udgangspunkt er forbudt, jf. lovens § 1, stk. 1.

 

Som en undtagelse hertil giver loven mulighed for at tv-overvåge nærmere angivne områder, som benyttes til almindelig færdsel, herunder tankstationer, overdækkede butikscentre og omkring pengeautomater og pengetransportbiler, jf. lovens § 2, nr. 1 og 2. Endvidere kan private tv-overvåge egne indgange, facader, indhegninger eller lignende, hvis billederne ikke optages eller lagres, jf. lovens § 2, nr. 4.

 

Herudover blev der ved en lovændring i 2007 åbnet mulighed for, at bl.a. pengeinstitutter, restaurationsvirksomheder og butikker, hvorfra der foregår detailsalg, kan tv-overvåge egne indgange og facader samt arealer, som ligger i direkte tilknytning til egne indgange og facader, og som naturligt anvendes eller kan anvendes som adgangs- eller flugtvej i forhold til egne indgange, når overvågningen er klart nødvendig af hensyn til kriminalitetsbekæmpelse, jf. lovens § 2, nr. 3.

 

De gældende regler i tv-overvågningsloven åbner ikke mulighed for, at boligforeninger i stærkt belastede områder kan foretage tv-overvågning af områder, som benyttes til almindelig færdsel, medmindre billederne ikke optages eller lagres.

 

Tv-overvågningsloven regulerer ikke, i hvilket omfang private kan tv-overvåge områder, som ikke benyttes til almindelig færdsel. Det beror på en konkret vurdering efter bl.a. persondatalovens regler om saglige formål og proportionalitet, i hvilket omfang f.eks. en boligforening kan tv-overvåge områder, som ikke benyttes til almindelig færdsel, herunder f.eks. indhegnede og aflåste parkeringspladser, kælderrum og opgange.

 

Som jeg for nylig har tilkendegivet bl.a. ved besvarelsen af spørgsmål nr. S 571 fra medlem af Folketinget René Skau Björnsson (S), har jeg i øvrigt bedt mine embedsmænd om at se på mulighederne for at udvide reglerne i tv-overvågningsloven om privates muligheder for at foretage tv-overvågning og at udarbejde et oplæg herom.