Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del Bilag 221
Offentligt
699304_0001.png
699304_0002.png
ArbejdsmarkedsudvalgetFolketingetChristiansborg1240 København K
København, 12. juni 2009

Jobsøgningskurser hos private aktører kontrolleres allerede

Jobrådgivernes Brancheforening har fulgt de eneste dages debat om private virksom-heders jobsøgningskurser, skabt af Tv-avisens løbende omtaler af spørgsmålet. Bran-cheforeningen vil gerne bidrage til debatten ved at fremkomme med nogle faktuelleoplysninger.Man kan kortfattet beskrive forholdene for de private aktører på beskæftigelsesområ-det således:Det er svært at blive kvalificeret som leverandør til et jobcenterDer føres et omhyggeligt tilsyn med aktørens indsatsAktøren evalueres løbende i form af tilfredshedsmålingerAktørens resultater er offentligt tilgængeligeAktøren aflønnes i det væsentlige efter resultater
Hovedparten af de aftaler, der indgås mellem private aktører og jobcentrene sker påbaggrund af offentlige udbud. Disse udbud beskriver nøje rammer og indhold for op-gavens løsning såvel som forventede resultater.Inden for disse rammer er der metodefrihed, dog med nogle klare begrænsninger. Så-ledes skal borgerne mødes med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid, og ingen akti-viteter må kunne opfattes som grænseoverskridende af den enkelte.På baggrund af nærmere definerede vurderingskriterier, som f.eks. erfaring, tidligereresultater, forløbsbeskrivelser, nytænkning, pris m.v., udvælger jobcentrene så de ak-tører, man ønsker at indlede et samarbejde med.Her er der allerede sket en betydelig frasortering, idet det enkelte jobcenter kun indgåraftaler med nogle få aktører, og kun for så vidt aktøren lever op til de stillede krav.
Endvidere er det sådan, at statslige udbud er såkaldte rammeudbud. Disse udbud be-skriver ligeledes nøje rammer og indhold for opgavens løsning og med de samme be-grænsninger som beskrevet ovenfor. Aktørerne udvælges herefter ligeledes eftersamme type vurderingskriterier som omtalt ovenfor. Men til forskel fra ovennævnteudbud indgårmangeaktører i et rammeudbud og står så at sige til rådighed for det en-kelte jobcenter, der frit kan vælge mellem de mange godkendte aktører.Her er der i praksis igen tale om en frasortering, da nogle aktører, der har vundet etrammeudbud, aldrig kommer til at løse en opgave, fordi de ikke bliver udvalgt af job-centrene, hvilket kan skyldes, at de ikke kan imødekomme det enkelte jobcenters kon-krete krav.Når en aktør udfører en opgave for et jobcenter, skal det offentlige føre tilsyn medindsatsen. Denne tilsynspligt fremgår af flere forskellige lovbestemmelser, herunderbl.a. Lov om aktiv Beskæftigelsespolitik og retssikkerhedsloven. Det er branchefor-eningens opfattelse, at tilsynspligten omhyggeligt bliver opfyldt.Den enkelte aktør bliver desuden evalueret i form af tilfredshedsmålinger hos borger-ne. Disse målinger gennemføres ved afslutningen af forløbet og indberettes til myn-dighederne. Det overvejende indtryk af disse målinger er, at et flertal af de deltagendeborgere er tilfredse med forløbet. Men der er imidlertid også altid nogle, der har væretutilfredse.Aktørens resultater i form af jobskabelse er offentligt tilgængelige på jobindsats.dk,men kan ofte også hentes hos Arbejdsmarkedsstyrelsen eller Beskæftigelsesregioner-ne.Jobrådgivernes Brancheforening støtter kraftigt, at jobcentrenes og aktørernes resulta-ter offentliggøres, således at de kan danne baggrund for en kontrollerbar benchmar-king.Aflønningen af aktøren sker typisk ved, at aktøren først får fuld betaling, hvis den le-dige borger kommer i beskæftigelse, og først når den ledige har været i beskæftigelse i13 uger.
Med venlig hilsenJørgen Borre LarsenDirektør

Jobrådgivernes Brancheforening

C/O Dansk Erhverv, Børsen1217 København KMobil: 20 58 12 33Mail:[email protected]