Arbejdsmarkedsudvalget 2008-09
AMU Alm.del Bilag 169
Offentligt
668042_0001.png
668042_0002.png
668042_0003.png
NOTAT
14. april 2009
”Aktive – hurtigere tilbage” - forsøgets baggrund ogpraksis
J.nr.2. kontor/upe

Baggrund for forsøget

Forsøget ”Aktive – hurtigere tilbage” er et led udmøntningen af aftalen om ned-bringelse af sygefraværet (forslag 32). Ligesom i den øvrige trepartsaftale er for-målet med forsøget at gøre en indsats for, at hjælpe sygemeldte hurtigere tilbage ijob.Analyser viser, at sandsynligheden for at ende på førtidspension stiger dramatiskfor personer, der har modtaget sygedagpenge i 13 uger eller mere, og jo længere tidman er syg, jo større er risikoen for aldrig at komme tilbage til en dagligdag medarbejde igen.Samtidig viser den nyeste forskning fra både ind- og udland, at det i mange tilfældeer gavnligt at holde sig i gang for hurtigt at blive rask igen, og dermed vende tilba-ge til job.Det er baggrunden for, at forsøget er opbygget omkring ugentlige kontaktsamtaler,fokus på delvis raskmelding og aktive tilbud.De aktive tilbud i forsøget starter ca. 12-13 uger efter sygemeldingen. De ugentligekontaktsamtaler starter kort efter 8. ugers samtalen, og det samlede forløb for densygemeldte varer op til 4 måneder, medmindre personen bliver raskmeldt.De personer, der deltager i forsøget, har været overladt til sig selv og et evt. be-handlingsforløb i 8 uger, før jobcenteret henvender sig til den sygemeldte for i før-ste omgang at planlægge, hvordan den sygemeldte kan hjælpes tilbage til arbejds-markedet.Inden for disse rammer er formålet med forsøget at afprøve, hvordan en indsatsmere konkret kan tilrettelægges, så den bedst muligt understøtter, at sygemeldtevender tilbage til arbejde. Forsøget vil, ud over at hjælpe den enkelte deltager hur-tigere tilbage i arbejde, også give viden om hvilke tilbud og hvilken aktiv indsats,der bedst hjælper den syge. Det kan bidrage til at øge kvaliteten i jobcentrenes sy-geopfølgning fremover til gavn for borgere, virksomheder og samfundet som hel-hed.

Forsøget er godt i gang

Forsøget startede i første halvdel af januar 2009. 17 jobcentre deltager.Forsøgets deltagere udtages efter fødselsår.Tal fra starten af april 2009 viser, at der var 1.960 deltagere i forsøget. 1.479 harfået en intensiv indsats, mens 331 har været for syge til at deltage i denne indsats.

Der tages hensyn til den enkeltes situation

Forsøget har til formål at bringe den enkelte hurtigere tilbage i job. Det betyder, atindsatsen skal tilrettelægges ud fra den enkeltes forudsætninger og behov samt hel-bredstilstand og ressourcer. Det betyder også, at nogle borgere helt skal friholdes,der hvor sygdom ikke muliggør tilbagevenden til arbejdsmarkedet, eller hvor syg-dom ikke muliggør tilbud.Friholdelse fra at deltage i forsøget
Syge kan derfor friholdes fra at deltage af følgende grunde:Hvis behandling er en hindringHvis en sag om førtidspension er påbegyndtHvis den syge er i terminalstadietHvis den syge har graviditetsbetingede sygdommeHvis den syge har en fast behandlings- eller genoptræningsplan og en fast planfor tilbagevenden til job, og hvor jobcentrets indsats åbenlyst ikke kan støtteden enkelte i en gradvis tilbagevenden.Herudover kan kommunen i særlige situationer vælge, at samtale sker pr. telefon.Den hidtidige praksis viser, at der i betydelig grad tages hensyn til, at behandlingkan være en hindring for at deltage. I alt er 331 svarende til en andel på 17 pct. fri-holdt fra en intensiv indsatsSyge, der ikke kan klare det fulde tilbud deltager på mindre kraft
Som udgangspunkt indgår den sygemeldte i ugentlige kontaktsamtaler efter 8.ugers samtalen. Efter yderligere 4 uger er den syge enten deltidsraskmeldt eller del-tager i aktive tilbud af min. 10 timer ugentlig.For nogle vil dette være for omfattende, og indsatsen tilpasses derfor den enkelte.Således kan timetallet i de aktive tilbud være helt ned til 1 time om ugen. Hvis densyge fx pga. forværret situation ikke er i stand til at gennemføre samtaler eller plan-lagte tilbud, deltager den syge kun i det omfang, det er muligt.Få er ophørt pga. manglende medvirken
Arbejdsmarkedsstyrelsen har primo april 2009 bedt beskæftigelsesregionerne fore-tage en rundspørge blandt de jobcentre, der deltager i forsøget. Jobcentrene er ble-vet bedt om at oplyse om antallet af personer i deltager- og kontrolgruppe i forsø-get ”Aktive – hurtigere tilbage”, der har fået sanktion.
2
I denne rundspørge oplyser de deltagende jobcentre, at 9 personer i deltagergrup-pen og 1 person i kontrolgruppen har fået stoppet udbetalingen af sygedagpengesom følge af manglende medvirken.Det bemærkes, at 4 jobcentre endnu ikke har givet en tilbagemelding på dennerundspørge.Af de 9 personer i deltagergruppen er sygedagpengene til 5 personer stoppet i for-bindelse med den første opfølgningssamtale (som både personer i deltager- og kon-trolgruppe skal deltage i). Dvs. disse personer har fået stoppet sygedagpengene, in-den forsøget er startet og ikke som led i den særlige opfølgning, der følger af for-søget.For de øvrige 4 i deltagergruppen er sygedagpengene stoppet pga. manglendefremmøde til samtale eller manglende fremmøde i tilbud afgivet som led i forsøget.

Forsøgets tidshorisont

Der tilgår løbende deltagere til forsøget indtil medio maj 2009. Forsøget løber iyderligere 4 måneder, således at alle deltagere har mulighed for at gennemføre etfuldt forløb, dvs. forsøget slutter medio september i år.
3