|
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN
17. marts 2009
|
Besvarelse af spørgsmål 8 alm. del stillet af Folketingets Økontaktudvalg den 20. februar 2008.   Spørgsmål 8: Hvad kan ministeren oplyse om fremtiden for erhvervsudviklingen og turismen på de danske småøer?
Svar: Som led i kommunalreformen blev regionerne gjort til omdrejningspunkt for den regionale indsats for vækst og erhvervsudvikling. Regionerne skal nedsætte regionale vækstfora, som er ansvarlige for at udarbejde regionale erhvervsudviklingsstrategier med udgangspunkt i regionens rammevilkår og erhvervsspecialisering.
Vækstfora skal endvidere overvåge de regionale og lokale vækstvilkår og inden for den fastlagte erhvervsudviklingsstrategi udvikle og afgive indstilling om medfinansiering af regionale erhvervsudviklingsaktiviteter inden for innovation, anvendelse af ny teknologi, uddannelse, iværksætteri, vækst og udvikling i turismeerhvervet samt udviklingsaktiviteter i yderområderne. Vækstfora indstiller til regionsrådene om anvendelsen af regionale udviklingsmidler til erhvervsudviklingsformål, i alt ca. 585 mio. kr. i 2009, og til staten om anvendelsen af samlet set i alt ca. 500 mio. kr. årligt, som Danmark modtager fra EU’s strukturfonde i perioden 2007-2013.
De regionale vækstfora har også en særlig forpligtigelse til at imødekomme de særlige vækstudfordringer, som er i deres respektive yderområder. Det er besluttet, at 35 % af de strukturfondsmidler, som Danmark modtager fra EU, skal komme yderområderne under ét til gavn. Jeg kan oplyse, at de 27 danske småøer under Sammenslutningen af danske Småøer er udpeget som yderområder.
Endelig er der en særlig mulighed under EU’s regionalfondsprogram for, at enkeltvirksomheder på Læsø, Ærø, Langeland, Lolland Kommune, Samsø og Bornholm samt de 27 danske småøer kan søge om investeringsstøtte og støtte til produktudvikling.
Specifikt vedr. den offentlige turismeindsats skal jeg bemærke, at den nationale turismeindsats varetages af VisitDenmark, som i 2008 havde en basisfinansiering fra staten på 115 mio. kr. VisitDenmarks opgave er at understøtte udviklingen af dansk turisme, igangsætte og koordinere udviklingsprojekter i samarbejde med turismens øvrige aktører på nationalt, regionalt og lokalt niveau, tilvejebringe turismefaglig viden, samt udvikle og koordinere den internationale markedsføring.
Den regionale turismeindsats varetages dels af de seks turismeudviklingsselskaber i hver af regionerne samt på Bornholm. De regionale udviklingsselskabers primære opgave er at koordinere og gennemføre markedsførings- og produktudviklingsaktiviteter i regionen. Det finansielle grundlag for udviklingsselskaberne skabes primært af regioner, kommuner og enkeltvirksomheder i turismeerhvervet. Alle de regionale turismeudviklingsselskaber har indgået samarbejdsaftaler med VisitDenmark.
I 2007 indstillede de regionale vækstfora, at der i regionerne under ét blev afsat over 260 mio. kr. til udvikling af turismeerhvervet. Det svarer til ca. 21 pct. af de samlede regionale investeringer i erhvervsudviklingsaktiviteter. Der er i de fleste tilfælde tale om flerårige initiativer.
Kommunerne investerer allerede i dag i trafikinfrastruktur, natur- og kulturoplevelser, turistbureauer mv. Endvidere er der i kommunernes erhvervsudviklingsstrategier øget fokus på at skabe vækst i den lokale turisme. Endelig er der i EU's landdistriktsprogram for perioden 2007-2013 skabt nye muligheder for støtte til lokal udvikling af turismen. |
|
ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET Slotsholmsgade 10-12 1216 København K
Tlf.          33 92 33 50 Fax         33 12 37 78 CVR-nr   10 09 24 85
|