Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. <DOCUMENT_START> 1, ad aktstk. 109, § 11 som Finansudvalget har stillet til justitsministeren den 9. marts 2009.

 

 

Brian Mikkelsen

/

John Vestergaard


Spørgsmål nr. 1, ad aktstk. 109, § 11.

 

”Der ønskes en redegørelse for, hvorledes og hvor ofte alle med budgetansvar i Justitsministeriet rapporterer, dels (for institutioner uden for departementet) til ministeriet, dels til ministeren personligt vedrørende den bevillingsmæssige status for vedkommendes budgetansvarsområde.”

 

Svar:

 

Justitsministeriets regnskabsopfølgning er tilrettelagt i overensstemmelse med Finansministeriets bekendtgørelse nr. 1693/2006 om statens regnskabsvæsen og udmøntet i ministerieinstruksen. Heri er det bl.a. foreskrevet, at institutionerne på ministerområdet hver måned overfor ministeriets Budget- og Planlægningskontor skal indsende en erklæring, hvori det samlede regnskab for den forløbne måned godkendes. Institutionerne skal i den forbindelse bl.a. oplyse, om forbruget af bevillingen forekommer rimeligt under hensyntagen til aktiviteterne i den forløbne periode, og om registreringerne i koncernsystemet er i overensstemmelse med bevillingslovene mv.

 

Institutionerne bekræfter også hver måned, at der i tilknytning til regnskabsaflæggelsen er etableret forretningsgange og interne kontroller, som sikrer, at de dispositioner, der er omfattet af regnskabsaflæggelsen, er i overensstemmelse med meddelte bevillinger, love og andre forskrifter samt indgåede aftaler og sædvanlig praksis. I tilfælde af, at institutionerne ikke kan bekræfte ovenstående punkter, skal der redegøres for, hvordan og hvornår forholdene forventes bragt i orden.

 

Herudover anmoder Justitsministeriet institutionerne tre gange årligt – bl.a. til brug for ministeriets to årlige rammeredegørelser til Finansministeriet – om at oplyse det forventede regnskabsresultat for institutionens hovedkonti på finansloven. Såfremt regnskabsresultatet forventes at afvige fra finanslovsbevillingen, skal institutionen i den forbindelse redegøre for årsagen hertil samt angive, hvilke foranstaltninger der er eller overvejes iværksat for at afværge en overskridelse af rammen.

 

Budgetopfølgningen varetages af ministeriets Budget- og Planlægningskontor. Justitsministeren orienteres, hvis der som led i budgetopfølgningen konstateres problemer, herunder i forhold til institutionernes forbrug.

 

Som det fremgår af aktstykke 109 2008/09, har hverken de månedlige regnskabsgodkendelser eller de 3 årlige rammeredegørelser til Justitsministeriet i løbet af 2008 imidlertid indeholdt nogen indikation af, at politiet kunne få problemer med at overholde bevillingen i 2008.