Velfærdsministeriet Kontor:        Forvaltningsjuridisk kt. J.nr.             2007-22120-78
|
"Mener ministeren, at folkevalgte skal have ret til at holde såvel barsels-orlov, som forældre- og plejeorlov, for bedre at få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen, og i bekræftende fald vil ministeren så tage initiativ til at få ændret lovgivningen på området?"
Jeg er helt enig med spørgeren i, at lokalpolitikere selvfølgelig skal have mulighed for, at familielivet hænger sammen med arbejdslivet. Det gælder også, når man som borgmester eller regionsrådsformand er fuldtidslønnet som lokalpolitiker.
Hvis en borgmester på grund af f.eks. barselsorlov eller ferie i en forventet periode på mindst en måned er forhindret i at varetage sit hverv – altså ikke kan fungere som borgmester – skal der efter reglerne i den kommunale styrelseslov udpeges en stedfortræder. Såfremt en borgmesters forfald har en forventet varighed af mindst 2 måneder, skal der vælges en fungerende borgmester.
Et medlem af en kommunalbestyrelse eller et regionsråd modtager efter gældende regler vederlag i 3 måneder, selv om vedkommende ikke varetager sit hverv. Denne periode forlænges til 9 måneder, hvis fraværet skyldes bl.a. barsel, graviditet eller adoption.
Reglerne gælder – med den naturlige begrænsning der ligger i fravær på grund af graviditet – ens for mænd og kvinder.
I den konkrete sag fra Region Syddanmark er spørgsmålet, om formanden for regionsrådet kan tage på en længere rejse med sin familie, og om den fungerende formand kan få vederlag i funktionsperioden. Det er mit ministeriums opfattelse, at reglerne for lokalpolitikere allerede i dag giver de nødvendige frihedsgrader i arbejdstilrettelæggelsen. Reglerne er således ikke til hinder for virkeliggørelsen af regionsrådsformandens planer.
Â
På denne baggrund ser jeg ikke nogen grund til at ændre de eksisterende regler.