Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. S<DOCUMENT_START> 511, som medlem af Folketinget Christian H. Hansen (DF) har stillet til justitsministeren den 29. januar 2008.

 

 

 

Lene Espersen     

/

Cristina A. Gulisano


Spørgsmål nr. S 511 fra medlem af Folketinget Christian H. Hansen (DF):

 

”Har ministeren en holdning til dyreforsøg, og vil ministeren arbejde for forskning i alternativer til dyreforsøg?”

 

Svar:

 

Jeg synes, det er meget vigtigt, at der sættes fokus på udviklingen af alternative metoder til dyreforsøg, så vi kan få begrænset antallet af dyr, som anvendes til forsøg.

 

Efter anbefaling fra Rådet for Dyreforsøg, Det Dyreetiske Råd og Teknologirådet oprettede regeringen således i sommeren 2006 Dacopa, som er et forum, der arbejder for udviklingen af alternative metoder til dyreforsøg.

 

Dacopa består af en formand samt otte medlemmer, der er udpeget efter udtalelse fra repræsentanter for industrien, forskningen, myndighederne og dyrebeskyttelsesforeningerne.

 

Dacopa fungerer bl.a. som et samarbejdsorgan og diskussionsforum for interessenterne på dyreforsøgsområdet og støtter og motiverer disse interessenter i arbejdet med at udvikle alternative metoder til dyreforsøg.

 

Dacopa er herudover medlem af Ecopa, som er en europæisk non-profit paraplyorganisation, der har til formål at udvikle og øge udbredelsen af – og kendskabet til – alternativer til dyreforsøg med henblik på en delvis afvikling af dyreforsøg. Ecopas medlemmer udgøres af nationale samarbejdsorganer med repræsentanter fra forskningsverdenen, industrien, dyreværnsorganisationer og myndighederne.

 

Jeg kan i øvrigt oplyse, at jeg i efteråret 2004 bad videnskabsministeren om at tage stilling til anbefalingerne fra Rådet for Dyreforsøg, Det Dyreetiske Råd og Teknologirådet om øget offentlig forskning i og udvikling af alternative metoder til dyreforsøg.

 

Ved brev af 22. december 2004 svarede videnskabsministeren, at Det Strategiske Forskningsråd ville tage initiativ til dialogmøder med relevante parter, heriblandt dem der har tilsendt Rådet konkrete forslag til strategiske satsninger. Ved disse dialogmøder kunne blandt andet finansieringen af forskning i alternative metoder til dyreforsøg blive diskuteret. Videnskabsministeren oplyste endvidere, at der under EU’s 6. rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration afsættes midler til forskning i udvikling af alternative metoder til dyreforsøg.

 

Videnskabsministeriet har i fortsættelse heraf oplyst følgende:

 

”Dialogen resulterede i, at der i 2006 blev reserveret 2,5 mio. kr. til forskning i dyreetik og alternativer til dyreforsøg i Det Strategiske Forskningsråd. I 2007 har det været muligt at søge om støtte til forskning i alternativer til dyreforsøg inden for Det Strategiske Forskningsråds forskningstema om fødevarer og biologisk produktion.”

 

Videnskabsministeren har endvidere i besvarelsen af spørgsmål S 6485 stillet af medlem af Folketinget Per Clausen (EL) den 14. august 2006 oplyst, at såfremt Dacopa fremlægger anbefalinger, der påviser et behov for igangsættelse af yderligere forskning på området, vil disse anbefalinger indgå i forbindelse med regeringens samlede prioritering af forskningsmidler til forskningsråd, forskningsinstitutioner og sektorministeriers puljer m.v.

 

Det er mit håb, at disse initiativer generelt kan medvirke til at nedbringe antallet af forsøgsdyr.