Velfærdsministeriet Dato:           21.12.07 Kontor:        Forvaltningsjuridisk kt. |
"Vil ministeren i forlængelse af svar på spørgsmål nr. S 91 oplyse, om hun vil tage initiativ til at ændre reglerne, så folkevalgte borgmestre, regionsrådsformænd m.v. kan holde orlov uden at modtage vederlag, ligesom de ansatte i kommuner og regioner jo heller ikke kan holde orlov med fuld løn, medmindre der er tale om barselorlov, plejeorlov eller lign., og ligesom folketingsmedlemmer også kan holde orlov uden vederlag?"
Hvervet som kommunalbestyrelses- eller regionsrådsmedlem er et borgerligt ombud, og medlemmerne har derfor pligt til at varetage deres hverv i den periode, de er valgt for. Mødepligten modificeres dog af, at det er forudsat i lovgivningen, at et medlem i visse tilfælde kan have lovligt forfald. Det gælder også for borgmestre og regionsrådsformænd.
Det følger af § 16, stk. 9, i lov om kommunernes styrelse, at regionsrådsformanden – som alle kommunalbestyrelses- og regionsrådsmedlemmer – er forpligtet til at modtage de ydelser, der tilkommer vedkommende for varetagelsen af det pågældende hverv.
Baggrunden for lovens grundlæggende princip om pligtmæssige vederlag er navnlig at sikre, at modtagelsen af vederlag for det kommunal- og regionalpolitiske arbejde ikke bliver gjort til genstand for politiske diskussioner på lokalt plan. Det vil således være uhensigtsmæssigt, hvis spørgsmål om modtagelse af vederlag kan indgå som et lod i vægtskålen i politiske diskussioner på lokalt plan. Dette er således også baggrunden for, at regionsrådsformanden i den konkrete sag fra Region Syddanmark efter de gældende regler ikke har mulighed for at frasige sig sit vederlag i en periode, hvor han har lovligt forfald.
Jeg er imidlertid indstillet på at tage en drøftelse med KL og Danske Regioner om, hvorvidt der er behov for at justere på reglerne om de pligtmæssige vederlag. Jeg vil tage initiativ hertil i begyndelsen af det nye år.