Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

www.vfm.dk

 

EPI/ J.nr. 2008-2394

 

 

Folketingets Lovsekretariat

 

 

 

 

 

Dato: 28. april 2008

 

 

 

Under henvisning til Folketingets brev af 4. april 2008 følger hermed velfærdsministerens endelige svar på spørgsmål nr. S 1140, stillet af Frank Aaen (EL).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. S 1140:

 

”Vil ministeren give kommunerne lov til - som det gælder enkelte kommuner med dispensation - efter eget valg at tilbyde pensionisterne i kommunen tandpleje?”

 

 

Svar:

 

Indledningsvis kan jeg oplyse, at reglerne om tandpleje hører under Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Reglerne om tandpleje findes i sundhedsloven.

 

Sundhedsloven forpligter kommunerne til at tilbyde tandplejeordninger for særlige grupper.

 

Kommunerne skal således tilbyde omsorgstandpleje til personer, der på grund af nedsat førlighed eller vidtgående fysisk eller psykisk handicap kun vanskeligt kan udnytte de almindelige tandplejetilbud. Kommunerne skal herudover tilbyde specialiseret tandpleje til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl., der ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller i omsorgstandplejen. Hertil kommer andre særlige tilskudsmuligheder for eksempel for visse kræftpatienter.

 

Den almindelige voksentandpleje ydes af praktiserende tandlæger med tilskud fra regionsrådet efter sundhedslovens kapitel 15.

 

Endelig er der tilskudsmuligheder i den sociale lovgivning. De er rettet mod borgere, der ikke selv har mulighed for at betale for nødvendig tandbehandling. De økonomisk svagest stillede pensionister har ret til et helbredstillæg, der dækker op til 85 pct. af egenbetalingen til de ydelser, som regionsrådet giver tilskud til efter sundhedslovens kapitel 15. Og de samme borgere kan også få tilskud på op til 85 pct. til dækning af udgifter til tandproteser.

 

Desuden har pensionisterne mulighed for at søge personligt tillæg til den resterende egenbetaling og til udgifter ved tandbehandling, som ikke er tilskudsberettiget efter sundhedsloven.

 

Jeg mener derfor, at pensionisterne allerede har gode muligheder for at få økonomisk støtte til udgifter til tandbehandling, og at hjælpen er målrettet til de økonomisk vanskeligst stillede pensionister.

 

I forhold til begrundelsen for det stillede spørgsmål skal jeg beklage, hvis jeg har formuleret mig for generelt under Folketingets debat om L 110. Årsagen til, at der ikke i forbindelse med L 110 skal ske kompensation efter DUT-reglerne er, at der er tale om, at kommunerne gives flere muligheder inden for samme ramme, det vil sige, at kommunernes udgifter ikke forøges.

 

 

 

Karen Jespersen

 

 

/  Bent Nielsen