Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2, som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 9. april 2008 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol) (L 97).
Lene Espersen
/
Lars Hjortnæs
Spørgsmål nr. 2 fra Folketingets Retsudvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om fuldbyrdelse af straf m.v. (Udvidelse af ordningen vedrørende fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol) (L 97):
â€Hvor mange gange under den nuværende ordning er der disÂpenseret fra kravet om 20-37 timers beskæftigelse/uddannelse, dvs. om flere eller færre timer, og i hvor mange tilfælde er der givet dispensation?â€
Svar:
I overensstemmelse med forarbejderne til bestemmelsen i § 78 b, stk. 1, nr. 2, jf. Folketingstidende 2004-05 (2. samling), Tillæg A, side 459, fremgår det af punkt 11-13 i vejledning nr. 32 af 19. april 2006 om fuldbyrdelse af straf på bopælen under intensiv overvågning og kontrol, at beskæftigelsen som udgangspunkt bør have et tidsmæssigt omfang af minimum 20 timer og maksimalt 37 timer ugentligt. Efter en konkret vurdering kan der dispenseres fra de tidsmæssige betingelser i op- eller nedadgående retning.
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at der ikke foretages registrering af, hvor mange gange der er dispenseret fra kravet om 20-37 timers beskæftigelse ugentligt.
For så vidt angår pensionister, førtidspensionister, efterlønsmodtagere og andre, der er uden beskæftigelse, har Direktoratet for Kriminalforsorgen oplyst, at beskæftigelseskravet også vil kunne anses for opfyldt ved deltagelse i dagcenteraktiviteter, programvirksomhed i kriminalforsorgens regi eller lignende. I sådanne tilfælde kan beskæftigelseskravet anses for opfyldt, uanset at den pågældendes beskæftigelsesaktivitet(er) udgør mindre end 20 timer ugentligt.