Beskæftigelsesministerens tale til brug for samrådet om jobklausuler den 22. maj 2008

 

 

 

 

Jeg har modtaget 2 samrådsspørgsmål om jobklausuler (L 81):

 

Spørgsmål A:

Hvad kan ministeren oplyse om mulighederne for at eliminere forekomsten af hemmelige jobklausuler - inkl. eksisterende - på det danske arbejdsmarked, og for at bringe eksisterende jobklausuler i overensstemmelse med i lovforslaget foreslåede vilkår for sådanne?

 

Spørgsmål B:

Ministeren bedes uddybe regeringens opfattelse af, at der er tale om ekspropriation, såfremt de eksisterende jobklausuler bliver omfattet af lovforslaget, og herunder kommentere den kritik fra en række eksperter, som bl.a. fremgår af P1's orientering den 2. maj 2008 (http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2008/05/02/173925.htm). I forlængelse heraf ønskes en redegørelse for, om der findes andre tilfælde, hvor ekspropriationsbestemmelserne har fundet anvendelse på hemmelige aftaler mellem to parter hidrørende en tredje parts rettigheder?

 

Ad. spørgsmål A

I samrådsspørgsmålet spørges der til, hvordan muligheden for at lave hemmelige jobklausuler kan elimineres.

 

Meningen med det lovforslag, som jeg har fremsat er jo, at begrænse disse klausuler og frem for alt få dem kendt af lønmodtageren.

 

Lovforslaget følger principperne i de gældende regler om konkurrence- og kundeklausuler i funktionærloven:

 

·        Det gælder fx hovedbestemmelsen om, at der skal ligge en skriftlig aftale med lønmodtageren, før arbejdsgiveren kan gøre klausulen gældende.

·        Det gælder ogsÃ¥ kompensationens størrelse og den periode, som der udbetales kompensation for.

 

Det er samtidig helt klart for enhver, at reglerne om konkurrence- og kundeklausuler, som tidligere har været genstand for et udvalgsarbejde med deltagelse fra arbejdsmarkedets parter, er udtryk for en balance mellem modstående hensyn. Jeg mener derfor også, at det er den rigtige løsning, at reguleringen af jobklausuler sker i en form, der ligger så tæt op af reglerne om konkurrence- og kundeklausuler som muligt.

 

Som et svar på samrådsspørgsmål A vil jeg derfor afslutningsvis opsummere, at det her lovforslag – som jo netop bygger på de allerede eksisterende regler om konkurrence- og kundeklasuler – efter min opfattelse kan bidrage til at begrænse forekomsten af hemmelige jobklausuler på det danske arbejdsmarked.