Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 45<DOCUMENT_START, som Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg har stillet til justitsministeren den 22. maj 2008 vedrørende forslag til lov om arbejdsgivers brug af jobklausuler (L 81).

 

 

 

Lene Espersen

/

 Ole Hasselgaard

 


Spørgsmål nr. 45 fra Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg vedrørende forslag til lov om arbejdsgivers brug af jobklausuler (L 81):

 

”Ministeren bedes redegøre for, hvorvidt der i forbindelse med en ekspropriationsbestemmelse i et lovforslag skal fremgå, hvilken konkret gruppe der rammes af lovforslaget, og om denne gruppe i forbindelse med ekspropriationen skal kunne godtgøre et tab?”

 

Svar:

 

Grundlovens § 73, stk. 1, har følgende ordlyd:

 

”§ 73. Ejendomsretten er ukrænkelig. Ingen kan tilpligtes at afstå sin ejendom, uden hvor almenvellet kræver det. Det kan kun ske ifølge lov og mod fuldstændig erstatning.”

 

Det følger af bestemmelsen, at ekspropriationen skal være lovhjemlet (”ifølge lov”). Dette indebærer, at loven må angive det formål, hvortil der kan eksproprieres, jf. bl.a. Henrik Zahle, Dansk forfatningsret 3 (3. udgave, 2003), side 205. Det er derimod ikke et krav, at det af ekspropriationsloven fremgår, hvilken konkret gruppe der vil (eller forventes at) blive ramt af loven.

 

Som det fremgår af bestemmelsen, kan ekspropriation alene ske mod ”fuldstændig erstatning”. I det omfang f.eks. en virksomhed måtte anse sig for berettiget til erstatning som følge af, at virksomheden har lidt et økonomisk tab i forbindelse med et ekspropriativt indgreb, vil den pågældende virksomhed skulle kunne føre det fornødne bevis for omfanget af et sådant økonomisk tab.

 

Om det nærmere indhold af udtrykket ”fuldstændig erstatning” kan der i øvrigt henvises til bl.a. Orla Friis Jensen, Danmarks Riges Grundlov med kommentarer (2. udgave, 2006), side 482 ff.