Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg

Christiansborg

1240 København K

 

 

Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 24. april 2008 stillet følgende spørgsmål nr. 37 (L 81 - bilag 7), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Thomas Adelskov (S).

 

 

Spørgsmål nr. 37:

”Ministeren bedes kommentere artiklen "Kun hver ottende får kompensation" fra Business Danmark, jf. L 81 - bilag 7”

 

 

Endeligt svar:

Artiklen vedrører de eksisterende kompensationsregler for konkurrence- og kundeklausuler. Grundlaget er en lønundersøgelse, foretaget af Business Danmark. Her konkluderes det, at kun hver ottende medarbejder med en klausul får udbetalt kompensation ved deres fratræden, fordi aftalen forinden annulleres, før kompensationen skal falde.

 

For mig viser det jo bare, at reglerne virker efter deres hensigt, når unødige klausuler annulleres. Klausulerne kan efter reglerne falde bort som følge af bortfaldsreglen i aftalelovens § 38, stk. 2. En annullering kan også skyldes kompensationsreglerne afskrækkende virkning, der tilskynder arbejdsgiveren til at opsige klausulen, når der ikke længere er behov for den. Det er der altså hverken noget overraskende eller bekymrende i.

 

I artiklen peges der på, at kompensationen først kommer til udbetaling ved fratræden. Baggrunden herfor er, at der i funktionærloven er et krav om en skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og funktionær, hvor funktionæren jo netop i denne forhandlingssituation har mulighed at påvirke sine løn- og ansættelsesvilkår under ansættelsen, før han eller hun giver sit samtykke til aftalen. Jeg hæfter mig da også ved udtalelsen fra de skeptiske advokater i artiklen. Advokaterne bemærker til L 81, at lovforslaget dog vurderes at ville have en vis positiv effekt, nemlig at den ansatte skal give sit skriftlige samtykke, før en jobklausul gælder.

 

 

Venlig hilsen

 

 

 

 

Claus Hjort Frederiksen