Til
                     Folketinget - Finansudvalget
L 57 - Forslag til finanslov for finansåret 2008.
Hermed sendes i 5 eksemplarer svar på § 38 spørgsmål nr. 4 af 8. februar 2008.
Kristian Jensen
                                                                / Lene Skov Henningsen
§ 38 Spørgsmål 4
Ad § 38.41.02. Lønsumsafgift
Af anmærkningerne synes at fremgå, at Skatteministeriet administrativt har besluttet at tilbagebetale 210 mio. kr. til nogle finansielle virksomheder. Hvad er baggrunden for herfor? Hvilke grænser gælder der for, hvilke beløb som uden forelæggelse for de bevilgende myndigheder kan tilbagebetales?
Svar
Hidtil er der blevet opkrævet lønsumsafgift af finansielle virksomheder, uanset om virksomhedernes aktiviteter kan relateres til virksomhedernes egne midler eller fremmed kapital.
Skatteministeriet har vurderet, at som udgangspunkt er aktiviteter, der udøves for midler, der må henregnes til egenkapitalen, ikke omfattet af lønsumsafgiften.
En væsentlig undtagelse hertil er dog aktiviteter, som er led i en virksomheds grundlæggende aktivitet. Eksempelvis vil bankers udlån og handel med værdipapirer for midler henregnet til egenkapitalen derfor fortsat være lønsumsafgiftspligtigt.
En konsekvens af Skatteministeriets vurdering er, at visse finansielle virksomheder, vil kunne kræve den indbetalte lønsumsafgift tilbage.
SKAT vil snarest udsende en meddelelse om genoptagelse af afgiftsopgørelsen.
Der gælder ingen grænser for, hvilke beløb de bevilgende myndigheder kan tilbagebetale uden forelæggelse. I dette tilfælde er der hos visse finansielle virksomheder uden hjemmel opkrævet lønsumsafgift, hvorfor der blot er tale om en tilbagebetaling af, hvad der uhjemlet er blevet opkrævet.