Folketingets Finansudvalg

Christiansborg

Finansministeren

J.nr. 09-174

Endeligt svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 10 (§7) af 21. februar 2008 (L57 Forslag til finanslov for finansåret 2008).

Spørgsmål:

Vil finansministeren redegøre for forskellen på brutto og nettoudgifterne til den resterende kvalitetspulje på §35 på samme måde som det er gjort for trepartsaftalen i budgetredegørelsen?

Svar:

Af Budgetoversigt 1, februar 2008, fremgår det, at bruttoudgifterne til de konkrete initiativer i trepartsaftalerne skønnes at udgøre ca. 8,0 mia.kr. i perioden 2008-2011, mens nettoudgifterne udgør ca. 5,9 mia.kr.

 

Forskellen mellem brutto- og nettoudgifterne vedrører mer­aktivitet på eksisterende ordninger for uddannelses- og praktikforløb. Visse af uddannelsesinitiativerne i trepartsaftalerne vil således umiddelbart føre til et afledt træk på aktivitetsreserven i globaliseringspuljen, Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER-ordningen) og rammen til erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse (EVE-rammen).

 

Med hensyn til den resterende kvalitetspulje på §35 (FFL08) sondres der ikke på tilsvarende vis mellem brutto- og nettoudgifter. Blandt initiativerne i regeringens udspil til en kvalitetsreform Bedre velfærd og større arbejdsglæde (fra august 2007) er det således udelukkende trepartsinitiativerne, der indebærer et afledt træk på de ovennævnte ordninger og puljer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det bemærkes i øvrigt, at i lyset af globaliseringsforligskredsens drøftelser om finansiering af den øgede aktivitet, der følger af trepartsinitiativet vedrørende opkvalificering af 15.000 ikke-faglærte personer, afsættes der på FL08 en særskilt reserve på i alt 199 mio. kr. i perioden 2008-2011. Reserven anvendes til at finansiere et eventuelt merforbrug til ungdomsuddannelser og videregående uddannelser ud over aktivitetsreserven i Globaliseringspuljen, jf. Aftale om opfølgning på globaliseringsaftalerne.   

Med venlig hilsen

Lars Løkke Rasmussen